Home » Știință » O companie a creat soia cu proteine de porc

O companie a creat soia cu proteine de porc

Publicat: 13.07.2023

O companie pe nume Moolec a creat soia cu proteine de porc, numită „Piggy Sooy”, în care un sfert din proteine nu sunt de origine vegetală, ci animală.

Înlocuitorii de carne ar putea fi pe cale să devină mult mai asemănători cu însăși carnea. O companie din Marea Britanie numită Moolec spune că a creat plante de soia modificate genetic care produc boabe în care un sfert din proteinele solubile sunt proteine de porc. Compania și-a numit planta „Piggy Sooy”.

Moolec creează, de asemenea, plante de mazăre ce conțin proteine din carne de vită. Compania susține că produsele sale vor putea oferi gust, textură și valoare nutritivă similare cu carnea, dar fără costurile ridicate asociate cu carnea de cultură.

Ce conține soia cu proteine de porc?

Compania nu spune ce gene de porc au fost adăugate pentru a obține soia cu proteine de porc. „În acest moment, nu putem dezvălui asta, din motive de proprietate intelectuală”, spune Amit Dhingra, de la Moolec.

Cu toate acestea, fotografiile cu boabe Piggy Sooy de la Moolec arată că în interiorul lor are o nuanță roz-roșie. Asta înseamnă că este probabil ca una dintre genele adăugate să fie pentru o proteină cu o grupare hem care conține fier, cum ar fi mioglobina. Mioglobina îi dă cărnii culoarea roșie și, de asemenea, contribuie la aroma sa.

Impossible Foods adaugă deja o proteină hem din plante numită leghemoglobină de soia burgerilor săi pentru a le oferi un aspect și un gust mai asemănătoare cu ale cărnii. Leghemoglobina se găsește în mod natural în rădăcinile plantelor de soia, dar pentru a obține suficientă, Impossible Foods o fabrică în drojdie modificată genetic.

O altă companie, numită Motif, produce mioglobină de vită ca aditiv numit Hemani pentru înlocuitorii de carne. Motif a început să o producă în drojdie modificată, dar intenționează să o facă în porumb modificat pentru a crește producția, scrie New Scientist.

Dhingra spune că proteinele adăugate în  Piggy Sooy au fost alese pentru a oferi „senzația potrivită în gură” după ce mâncarea este gătită, dar nu a comentat când a fost întrebat dacă mioglobina a fost una dintre aceste proteine și nici nu a spus dacă cineva a încercat să guste Piggy Sooy.

De ce sunt utile astfel de alimente?

Produsele precum Piggy Sooy ar putea contribui la creșterea sustenabilă a aprovizionării cu alimente, spune Dhingra.

Scriitorul de mediu Mark Lynas este de acord. „Ar trebui să fie, de asemenea, mult mai sustenabile din punct de vedere al mediului și, de asemenea, să evite neplăcerile creșterii intensive de animale”, spune el.

Lynas a susținut că „factorul neplăcut” asociat cu plantele transgenice, adică cele al căror ADN a fost modificat folosind material genetic de la altceva, este ceea ce a condus la opoziția față de culturile modificate genetic. El nu știe sigur cum va fi percepută Piggy Sooy de către public.

„Chiar nu am idee cum se va desfășura totul. Este interesant că au mizat totul pe „Piggy”, așa că nu există nicio cale de a da înapoi. Desigur, din punct de vedere științific, este doar o proteină și deja proiectăm o mulțime de plante și microbi pentru a produce proteine ​​dezirabile”, spune Lynas.

Agricultura moleculară

Această producție de proteine transgenice în plante și microbi este uneori numită agricultură moleculară. „Deși nu suntem conștienți de cercetări care privesc în mod special agricultura moleculară, există dovezi puternice că consumatorii doresc și caută în mod activ alternative mai sustenabile la agricultura animală. Vânzările de opțiuni pe bază de plante au crescut cu 21% în Europa începând cu 2020”, spune Seren Kell, de la Good Food Institute Europe.

Moolec subliniază că 98% din toată soia cultivată în SUA este modificată genetic și spune că succesul Impossible Foods arată că consumatorii nu sunt descurajați de produsele modificate genetic.

Cât de repede ar putea ajunge pe piață soia cu proteine de porc?

Compania caută acum aprobările necesare pentru a crește și a vinde Piggy Sooy în SUA, spune Dhingra. Acest lucru ar trebui să fie mai ușor de obținut decât în Europa, datorită regulilor Food and Drug Administration (FDA) din SUA. „În SUA, ingredientele alimentare dezvoltate în acest mod sunt luate în considerare în cadrul programului voluntar de consultare a FDA înainte de comercializare pentru alimente din soiuri noi de plante”, spune Kell.

În Europa și Regatul Unit, reglementările sunt mai stricte și procesul de obținere a aprobării ar dura cel puțin 18 luni, spune ea.

Plantele transgenice cu gene adăugate de la alte specii au fost cultivate la scară largă în multe părți ale lumii, inclusiv în Europa, de zeci de ani. De exemplu, așa-numitele culturi Bt au o genă adăugată pentru o proteină bacteriană care ucide insectele fără a le dăuna animalelor mai mari.

Vă recomandăm să citiți și:

Cum încearcă cercetătorii să creeze cele mai sănătoase chipsuri de pe planetă?

Peștele creat în laborator, viitorul fructelor de mare?

Cazul studentului care a murit la zece ore după ce a mâncat paste vechi de cinci zile

Iată exercițiile fizice care ard cele mai multe calorii!

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase