Home » Natură » Plasticul, prezent în recifele de corali: Cu cât ne scufundăm mai mult, cu atât găsim mai mult

Plasticul, prezent în recifele de corali: Cu cât ne scufundăm mai mult, cu atât găsim mai mult

Publicat: 19.07.2023

Nicio zonă a planetei nu mai este lipsită de plastic (sau de deșeuri din plastic), iar recifele de corali nu fac excepție de la această situație, din păcate.

Totuși, oamenii de știință au descoperit ceva și mai sumbru: cu cât este mai adânc reciful, cu atât cresc șansele să fie descoperite și mai multe resturi din plastic.

Cel puțin asta arată un studiu efectuat recent care a arătat nu numai că fiecare recif este populat de resturi din plastic, dar aproape 75% din cantitatea de itemi identificați până acum sunt „echipamente fantomă”, adică resturile instrumentelor de pescuit (frânghii, fire și plase), notează The Guardian.

„Echipamentele fantomă”, cea mai mare cantitate de resturi

Ambalajele de mâncare și sticlele de unică folosință sunt, de asemenea, comune pe fundul apelor. Cercetătorii trag un semnal de alarmă și spun că plasticul reprezintă o „amenințare gravă” pentru recifurile deja afectate de criza climatică și de pescuitul excesiv.

Studiul s-a concentrat asupra a 85 de recifuri din peste 20 de zone (inclusiv cele neocupate de om) localizate de-a lungul oceanelor Indian, Pacific și Atlantic. La această cercetare amplă au lucrat oameni de știință de la universități din Oxford, Exeter, Sao Paulo și din California.

Gunoiul produs de om, prezent în locuri virgine

„Suprinzător a fost și să descoperim faptul că a crescut cantitatea de resturi din plastic pe măsură ce mergeam și mai mult  în adâncuri. Asta, în condițiile în care știm că recifele sunt, în general, mai departe de sursele care poluează cu plastic. Noi suntem primii oameni care văd adâncurile recifului și, totuși, găsim gunoi produs de om la fiecare scufundare”, a spus Luiz Rocha, unul dintre cercetători.

De menționat este că o mai mare cantitate de plastic a fost identificată în recifele situate în apropierea orașelor populate și în apropierea piețelor – zonele sunt frecventate de pescari.

„Descoperirea noastră dezvăluie complexitatea provocărilor pe care le avem atunci când vrem să combatem poluarea cu plastic”, a concluzionat Hudson Pihheiro, coordonatorul studiului.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Microplasticele, prezente în aer, apa de băut și mâncare. Cum reducem expunerea?

Descoperire îngrijorătoare: Microplasticele rămân în căile noastre respiratorii

Surpriză! Reciclarea eliberează cantități uriașe de microplastice în mediu

Poluarea cu plastic ar putea fi redusă cu 80% până în 2040, potrivit ONU

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase