Home » Natură » Musca ce nu poate zbura: descoperirea fascinantă a doi cercetători

Musca ce nu poate zbura: descoperirea fascinantă a doi cercetători

Musca ce nu poate zbura: descoperirea fascinantă a doi cercetători
Lesotho, Africa de Sud. Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 24.09.2023

În decembrie 2021, doi dipterologi (entomologi specializați în insecte zburătoare) au pornit într-o misiune bine planificată, în care și-au propus să descopere noi vietăți.

Cei doi cercetători, John Midgley și Burgert Muller, au mers în Lesotho (Africa), singura țară din lume al cărui întreg teritoriu este aflat la o altitudine de peste 1.000 de metri.

„Privind harta, am știut că platoul situat la altitudine înaltă din nort-estul statului va fi interesant. Oriunde găsești o insulă care este cu totul izolată de împrejurimi are lucruri grozave. Mai ales dacă numeri pe degetele de la o mână entomologii care au călcat în acel loc”, a spus John Midgley.

Capcanele au surprins o insectă zburătoare atipică

Cei doi au plasat capcane pentru a prinde insectele zburătoare din acel ținut și pentru a le analiza. În a doua zi de colectare a vietăților surprinse în plasă, ei au găsit o insectă ce părea a fi un tip de molie fără aripi, pe care au mai văzut-o și în alte zone aflate la altitudine ridicată. Pentru a analiza mai departe această insectă, cercetătorii au preluat-o într-o sticlă. Spre seară, ei au observat că insecta din sticlă este, de fapt, o muscă ce nu poate zbura.

„Avea ceea ce numim haltere, adică organe care să ajute la menținerea echilibrului în timpul zborului – în mod ironic. Ea avea aripi micuțe și stufoase, iar capul era, în mod clar, al unei muște”, a explicat Burgert Muller.

Cei doi oameni de știință au adus pe teren și un microscop, așa că au putut dezlega misterul acestei muște chiar în acea seară. Astfel, au aflat că face parte din categoria muștelor Atherimorpha. Interesant este faptul că, tot în acea zi, cei doi oameni de știință au capturat 51 de specii de masculi de Atherimorpha latipennis (o specie descoperită în 1956, dar femela nu a fost niciodată descrisă). Toate analizele lor au subliniat faptul că cei doi au găsit, de fapt, femela, notează The Guardian.

Specia de muște cu femela fără aripi

„Nu este neobișnuit ca femela dintr-o specie să nu poată să zboare. Până acum nu erau exemple din familia acestor muște, cu atât mai mult exemple ale sexelor”, a explicat celălalt om de știință, Midgley.

Una dintre explicații este aceea că masculii au mai multă nevoie de aripi care să-i ajute la zburat, deoarece ei trebuie să se miște pe zone mari pentru a identifica femelele.

Odată ajunși acasă, cei doi au putut continua cercetările și au confirmat faptul că musca fără aripi este, într-adevăr, o femelă Atherimorpha latipennis.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Au fost descoperite noi specii de insecte-frunză

De ce sunt atrase insectele de lumina artificială?

Până și albinele au sentimente. Ce se întâmplă în creierul celor mai harnice insecte?

Peste 100 de specii noi de insecte au fost descoperite în Norvegia

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase