Home » Natură » Cel mai înalt vulcan al Rusiei a eliberat o coloană uriașă de fum și cenușă în atmosferă

Cel mai înalt vulcan al Rusiei a eliberat o coloană uriașă de fum și cenușă în atmosferă

Cel mai înalt vulcan al Rusiei a eliberat o coloană uriașă de fum și cenușă în atmosferă
Erupția vulcanului din 1 noiembrie 2023. Sursa foto: NASA Earth Observatory/Wanmei Liang and Lauren Dauphin/Profimedia
Publicat: 15.11.2023

Cel mai înalt vulcan al Rusiei, dar și al Eurasiei, a erupt la începutul lunii noiembrie a.c. și a eliberat în atmosferă un nor de praf și cenușă cu o lungime de 1.600 kilometri, arată imaginile prin satelit.

Kliucevskaia, uneori numit și Kliucevskaia Sopka, este un stratovulcan activ din peninsula Kamceatka din Rusia, ce găzduiește peste alți 300 de vulcani activi. Vârful vulcanului atinge 4.750 de metri înălțime, astfel că este mai înalt decât orice alt vulcan din Asia sau Europa, potrivit LiveScience.

Vulcanul Kliucevskaia erupe în continuu încă din luna iunie a anului 2023. Însă, în data de 1 noiembrie, o explozie uriașă a eliberat o coloană de fum și cenușă ce a atins o înălțime de 12 kilometri deasupra suprafeței Pământului, potrivit NASA’s Earth Observatory.

Peninsula Kamceatka face parte din Cercul de Foc al Pacificului

La scurt timp după aceea, mai multe școli din zonă au fost evacuate din cauza poluării aerului și a fost impusă o interdicție de zbor.

Satelitul Landsat 8, operat de NASA și U.S. Geological Survey, a surprins o imagine în culori false cu norul de la erupție. Un alt satelit al NASA, Aqua, a surprins o altă fotografie cu norul de la vulcan, ce arată „un râu de fum” care s-ar fi întins până la 2.225 kilometri lungime, potrivit Smithsonian Institution’s Global Volcanism Program.

Acum, s-ar părea că vulcanul s-a liniștit și nu mai erupe. Peninsula Kamceatka face parte din Cercul de Foc al Pacificului, o centură tectonică de peste 40.000 de kilometri ce conține mai bine de jumătate dintre vulcanii activi ai lumii.

Cea mai înaltă coloană de la o erupție vulcanică

Cercul de Foc din Pacific a fost destul de activ în ultimul timp. În data de 30 octombrie, un vulcan subacvatic de pe coasta insulei japoneze Iwo Jima a erupt și a creat o insulă nouă din magma răcită și întărită, ce poate fi văzută din spațiu.

Cea mai înaltă coloană de la o erupție vulcanică, conform istoriei scrise, a fost un nor de fum, cenușă și vapori de apă de la erupția vulcanului subacvatic din Tonga, în ianuarie 2022. Înălțimea atinsă a fost de 57 kilometri deasupra mării.

Erupția vulcanului din Rusia nu va afecta stratul de ozon

În urma erupției din Tonga, oamenii de știință au avertizat că acea cantitate record de vapori de apă eliberată în stratosferă va slăbi stratul de ozon. În luna septembrie a acelui an, cercetătorii au atribuit erupției o gaură în stratul de ozon neobișnuit de mare apărută deasupra Antarcticii.

Din fericire, erupția vulcanului din Rusia nu va afecta în niciun fel stratul de ozon pentru că a conținut mai puțin vapori de apă și nu a ajuns la mare înălțime în atmosferă.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Un mister vechi de 373 de ani, al unui tsunami vulcanic, a fost în sfârșit rezolvat

Un astronaut a observat „un craniu” într-o groapă vulcanică gigantică din Sahara

Un supervulcan a erupt pe Pluto! Ce au găsit oamenii de știință la fața locului?

Erupția vulcanului din Tonga a cauzat o explozie atmosferică „fără precedent” în istoria modernă

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase