Home » Natură » Test de cultură generală. Cum se numește marea de la granița de nord a Turciei?

Test de cultură generală. Cum se numește marea de la granița de nord a Turciei?

Publicat: 19.09.2023

Turcia este o țară care ocupă o poziție geografică unică, situată parțial în Asia și parțial în Europa. De-a lungul istoriei sale, a acționat atât ca o barieră, cât și ca o punte între cele două continente. Cum se numește marea de la granița de nord a Turciei?

Turcia este situată la intersecția dintre Balcani, Caucaz, Orientul Mijlociu și estul Mediteranei. Este printre țările mai mari ale regiunii ca teritoriu și populație, iar suprafața sa este mai mare decât cea a oricărui stat european.

Aproape toată țara se află în Asia, cuprinzând peninsula alungită a Asiei Mici, cunoscută și sub numele de Anatolia și, în est, o parte a unei regiuni muntoase, uneori cunoscută sub numele de Munții Armeni. Restul, Tracia turcească, se află în partea extremă de sud-est a Europei, o mică rămășiță a unui imperiu care s-a extins cândva peste mare parte din Balcani, conform Britannica.

Țara are o întindere nord-sud care variază de la aproximativ 480 până la 640 km și se întinde pe aproximativ 1.600 de kilometri de la vest la est.

Cum se numește marea de la granița de nord a Turciei?

Marea de la granița de nord a Turciei este Marea Neagră, țara învecinându-se la nord-est cu Georgia și Armenia, la est cu Azerbaidjan și Iran, la sud-est cu Irak și Siria, la sud-vest și vest cu Marea Mediterană și Marea Egee și la nord-vest cu Grecia şi Bulgaria. Capitala este Ankara, iar cel mai mare oraș și port maritim al său este Istanbul.

Dintr-o lungime totală a graniței de aproximativ 6.440 km, aproximativ trei sferturi este maritimă, incluzând liniile de coastă aflate de-a lungul Mării Negre, Egee și Mediterană, precum și strâmtorile care leagă Mările Neagră și Egee. Aceste strâmtori, care includ Bosforul, Marea Marmara și Dardanele, sunt cunoscute în mod colectiv drept strâmtorile turcești.

Importanța Turciei în regiune

Controlul turcesc asupra strâmtorilor, singura ieșire din Marea Neagră, a fost un factor major în relațiile sale cu alte state. Majoritatea insulelor aflate de-a lungul coastei Mării Egee sunt grecești; doar insulele Gökçeada și Bozcaada rămân în mâinile turcilor. Granița maritimă cu Grecia a fost o sursă de dispută între cele două țări în numeroase ocazii începând cu Al Doilea Război Mondial.

O lungă succesiune de entități politice a existat în Asia Mică de-a lungul secolelor. Triburile turkmene au invadat Anatolia în secolul al XI-lea d.Hr., întemeind imperiul Seljuq; în timpul secolului al XIV-lea, Imperiul Otoman a început o lungă expansiune, atingând apogeul în secolul al XVII-lea.

Republica turcă modernă, fondată în 1923, după prăbușirea Imperiului Otoman, este o democrație naționalistă, laică, parlamentară. După o perioadă de guvernare unipartid sub fondatorul său, Mustafa Kemal (Atatürk), și succesorul său, guvernele turcești de după anii 1950 au fost produse de alegeri multipartide bazate pe votul universal al adulților.

Vă recomandăm să citiți și:

„Praful magic” care ne-ar putea răci planeta și ar combate schimbările climatice

Sute de specii noi au fost descoperite în una dintre cele mai diverse zone din lume

O nouă mare în deșertul Sahara? Ideea unui inginer scoțian din 1877

Smoking Hills: ce alimentează dealurile care fumegă din Canada?

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase