Home » Natură » Cârtița aurie „pierdută” din 1936, regăsită în dunele de nisip ale Africii de Sud

Cârtița aurie „pierdută” din 1936, regăsită în dunele de nisip ale Africii de Sud

Cârtița aurie „pierdută” din 1936, regăsită în dunele de nisip ale Africii de Sud
Sursa foto: AFP/Endangered Wildlife Trust/JP Le Roux/Profimedia
Publicat: 01.12.2023

O specie considerată pierdută de 80 de ani a fost redescoperită în viață, bucurându-i pe oamenii de știință. Cârtița aurie De Winton, văzută ultima dată în 1936, devine a 11-a pe lista „celor mai căutate specii pierdute” a organizației Re:wild care a fost redescoperită de la lansarea Căutării Speciilor Pierdute în 2017.

De Winton, o cârtiță aurie care seamănă cu o bucățică de aur adusă la viață, preferă țărmurile nisipoase și terenurile uscate cu tufișuri. Găsirea sa nu este deloc ușoară, deoarece aceasta „înoată” în nisipuri aurii, iar redescoperirea sa a fost destul de complicată pentru cercetătorii implicați.

Aceștia au avut sarcina de a studia până la 18 kilometri de habitat pe zi pentru a detecta cârtița aurie folosind ADN-ul de mediu (eADN), care reprezintă ADN-ul pe care animalele îl elimină în mediul înconjurător pe măsură ce se deplasează. eADN-ul poate să vină în multe forme, dar pentru un mamifer mic, este vorba despre celule ale pielii, păr și fluide corporale.

Cârtița aurie „pierdută” de 80 de ani a scos capul din nisip

S-ar putea să sune ca și cum oamenii de știință au căutat o moleculă mică într-un morman masiv de molecule puțin mai mari, dar într-un fel, a fost mai ușor decât să încerce să se apropie de o cârtiță De Winton, deoarece acestea au „superputeri” când vine vorba de auz și de detectarea perturbărilor la suprafață. Acest lucru înseamnă că ele ar fi dispărut cu mult timp înainte ca un cercetător să reușească să le scoată din nisip; dar nici tehnica eADNnu este ușoară, punctează IFLScience.

„Extragerea ADN-ului din sol nu este lipsită de provocări, dar ne-am perfecționat abilitățile și am îmbunătățit tehnicile chiar înainte de acest proiect, și eram destul de siguri că, dacă cârtița De Winton era în mediul înconjurător, am putea să o detectăm găsind și secvenționând ADN-ul său”, a declarat Samantha Mynhardt, genetician conservaționist la Endangered Wildlife Trust (EWT) și la Universitatea Stellenbosch (Africa de Sud).

Au fost redescoperite mai multe specii de cârtiță

Norocul a fost de partea echipei deoarece, după 100 de mostre de sol, s-a determinat că existau mai multe specii de cârtițe aurii care trăiesc în dunele aflate de-a lungul coastei de nord-vest a Africii de Sud. Existau două specii mai comune, cârtița Cape și cârtița Grant, precum și cârtița Van Zyl, care este în pericol și rară, dar a patra și cea mai surprinzătoare descoperire a fost cârtița De Winton.

„Chiar dacă mulți oameni puneau la îndoială faptul că cârtița De Winton mai există, eu aveam încredere că specia nu a dispărut încă”, a spus Cobus Theron, manager senior de conservare la EWT și membru al echipei de căutare.

„Eram convins că va fi nevoie doar de metoda potrivită de detectare, de momentul potrivit și de o echipă pasionată să o găsească. Acum, nu numai că am rezolvat enigma, dar am pătruns în această frontieră a eADN, unde există o imensă oportunitate nu numai pentru cârtițe, ci și pentru alte specii pierdute sau amenințate”, a spus el.

Studiul este publicat în Biodiversity And Conservation.

Vă recomandăm să citiți și:

Sunetul care sperie animalele din Africa mai rău decât răgetul leilor și focurile de armă

Viermii ar fi capabili să simtă frică și alte emoții de bază, arată un studiu

Un liliac sud-american a fost redescoperit după un secol

Populația păsărilor migratoare din Marea Britanie, „în cădere liberă” din cauza schimbărilor climatice

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase