Home » Natură » Populația păsărilor migratoare din Marea Britanie, „în cădere liberă” din cauza schimbărilor climatice

Populația păsărilor migratoare din Marea Britanie, „în cădere liberă” din cauza schimbărilor climatice

Publicat: 02.10.2023

Iubitorii de păsări din Marea Britanie vor vedea un model foarte diferit de specii pe măsură ce clima se încălzește, potrivit oamenilor de știință. Aceștia spun că schimbările climatice sunt o veste proastă pentru păsări, dar la nivel local vom vedea „câștigători și învinși”.

Migranții rareori văzuți pe țărmurile britanice, cum ar fi stârcul cu aripi negre și albinuțele, încântă observatorii de păsări. Dar populațiile de cuci sunt „în cădere liberă”, în timp ce fauna britanică se chinuie să facă față presiunilor multiple.

În Marea Britanie, unde natura este sărăcită, aproape jumătate din speciile de păsări sunt în declin din cauza unei serii de presiuni – de la pierderea pajiștilor, a gardurilor vii și a altor terenuri naturale până la schimbările climatice și utilizarea pesticidelor.

Schimbările climatice sunt o veste proastă pentru păsări

Numărul de păsări sălbatice din Marea Britanie a scăzut cu 73 de milioane din 1970, potrivit British Trust for Ornithology, care studiază păsările din insulele britanice.

Unele păsări, cum ar fi sturzul de stuf, profită de verile mai lungi și mai calde, producând mai mulți pui. Altele, cum ar fi ciripitul lui Cetti, care a colonizat Regatul Unit în urmă cu câteva decenii, își extind aria de răspândire spre nord.

Cu toate acestea, multe specii, printre care cucul și sturzul sălbatic, sunt în declin în sudul Marii Britanii pe măsură ce clima se încălzește, scrie BBC.

Oamenii de știință cred că unele păsări întâmpină dificultăți în a-și regla ceasurile interne pentru a face față schimbărilor de anotimpuri.

Numărul de păsări sălbatice din Marea Britanie a scăzut din 1970

Cucii își petrec vara în Marea Britanie, ajungând în aprilie, atunci când pot fi auziți făcând apelul lor distinctiv. Apoi pleacă la sfârșitul lunii iunie pentru a ierna în Africa.

Multe alte păsări migratoare părăsesc țărmurile britanice și călătoresc spre sud în această perioadă, iar altele sosesc din țările nordice.

Timp de zeci de ani, mii de iubitori de păsări și alți voluntari au colectat date privind schimbările din populațiile de păsări britanice, aruncând lumină asupra declinului acestora.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Păsările de la orașe au ochi mai mici din cauza poluării luminoase

Chiar și păsările colibri preferă puțin alcool. Ce arată un nou studiu?

Sute de păsări au murit pe coasta Pacificului din cauza fenomenului El Niño

Agricultura intensivă, cea mai mare cauză pentru declinul păsărilor în Europa

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase