Home » Natură » Culorile fascinante ale ochilor de pisică ar proveni de la un singur strămoș

Culorile fascinante ale ochilor de pisică ar proveni de la un singur strămoș

Publicat: 06.12.2023

Evoluția culorilor ochilor de pisică a fost cartografiată pentru prima dată, iar cercetătorii au descoperit că un strămoș neobișnuit este responsabil pentru diversitatea lor uimitoare.

În noul studiu, oamenii de știință au identificat culorile ochilor pisicilor vii și au folosit un model de computer pentru a prevedea unde au evoluat aceste culori în arborele genealogic al familiei felinelor. Modelul lor a arătat că strămoșul tuturor pisicilor ar fi avut ochi gri și maro, iar griul a permis apariția ulterioară a altor culori.

Cele mai apropiate rude vii ale pisicilor, inclusiv Prionodon, hienele și genetele, au toate ochi maro, sugerând că strămoșul comun al tuturor acestor grupuri avea, de asemenea, ochi maro. Dar ceva s-a schimbat odată cu apariția familiei de pisici (Felidae) acum milioane de ani, evidentă în varietatea de culori ale ochilor pe care o vedem astăzi.

Cum au evoluat culorile ochilor pisicilor?

„Deodată, vezi o explozie a diversității culorii ochilor. Apar culorile albastru și verde, și galben, toate acestea”, a declarat autorul principal, Julius Tabin, doctorand la Universitatea Harvard (SUA).

Tabin și coautorul său au documentat culorile ochilor pisicilor a peste 40 de specii de pisici, analizând imagini online. Ulterior, au combinat aceste date cu ceea ce se știe deja despre relațiile evolutive dintre pisicile vii și cele dispărute pentru a prevedea culoarea ochilor primelor pisici, folosind un model statistic, scrie LiveScience.

Imaginile cu pisici vii au arătat că, excluzând pisicile domestice crescute selectiv, există cinci culori principale ale ochilor în familia Felidae astăzi: maro, gri, galben, verde și albastru. Leoparzii de Amur (Panthera pardus orientalis), pisicile ruginii (Prionailurus rubiginosus), pisicile sălbatice sud-africane (Felis lybica cafra), o subspecie a pisicii sălbatice afro-asiatice, care este strămoșul pisicilor domestice, și două specii de râs pot avea până la patru culori diferite ale ochilor, în timp ce majoritatea celorlalte au două sau trei.

Prezența a doi pigmenți numiți eumelanină și feomelanină determină ce culoare de ochi va avea o pisică, conform studiului. Ochii maro au mai multă eumelanină; ochii galbeni au mai multă feomelanină; ochii gri au cantități moderate din ambii pigmenți, dar nu suficient de mult încât să devină altă de culoare. Ochii albaștri și verzi au niveluri mai scăzute ale ambilor pigmenți.

Culorile ochilor ar putea avea, totuși, mai multe explicații

Tabin și coautorul său au ajuns la concluzia că ochii gri au apărut din cauza unei mutații aleatorii la strămoșul tuturor pisicilor, pe care nu l-au identificat, care a redus eumelanina și acest lucru a devenit un pas între ochii maro și celelalte culori. Cu toate acestea, ce anume a determinat apariția celorlalte culori rămâne o întrebare deschisă.

Tabin a spus că nu au găsit corelații convingătoare între culoarea ochilor și alte caracteristici fizice, comportamente sau habitat pentru a explica diferitele culori, așa că bănuiește că acest lucru este legat de preferința alegerii partenerului; unii cercetători susțin că această selecție sexuală este și motivul pentru care oamenii au ochi de culori diferite.

„Nu pare să fie ceva legat de stilul de viață și de aceea mă bazez pe selecția sexuală”, a spus Tabin.

Cu toate acestea, cercetători care nu au fost implicați în studiu au sugerat diferite explicații posibile.

Shu-Jin Luo, genetician evolutiv la Universitatea Peking (China), a declarat că culoarea ochilor ar putea fi un „efect secundar” al selecției pentru culoarea blănii, iar Rosalyn Price-Waldman, biolog evolutiv și doctorand la Universitatea Princeton (SUA), a sugerat că, atât timp cât culorile ochilor nu sunt dăunătoare pentru pisici, acestea ar putea evolua aleatoriu.

Studiul, care încă nu a fost evaluat de colegi, este disponibil pe bioRxiv.

Vă recomandăm să citiți și:

Veninul de păianjen care cauzează erecții ar putea fi noul Viagra

Iată meduza care își amintește trecutul deși nu are creier!

Musca ce nu poate zbura: descoperirea fascinantă a doi cercetători

Păsările de la orașe au ochi mai mici din cauza poluării luminoase

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase