Home » Natură » Una dintre cele mai extreme furtuni magnetice din istoria Pământului s-a întâmplat în 1872

Una dintre cele mai extreme furtuni magnetice din istoria Pământului s-a întâmplat în 1872

Una dintre cele mai extreme furtuni magnetice din istoria Pământului s-a întâmplat în 1872
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 19.12.2023

La începutul lunii noiembrie a acestui an, aurore boreale au fost observate  la latitudini surprinzător de joase la sud de Italia și statul american Texas.

Astfel de fenomene indică impactul unei ejecții de masă coronală solară asupra câmpului magnetic și atmosferei Pământului. Totuși, acest minunat spectacol de lumină nu s-a ridicat la nivelul celui din 1872, atunci când a avut loc o furtună solară uriașă.

Spectacolul auroral rezultat în urma acelui eveniment a înconjurat globul și a produs aurore ce au putut fi observate în locuri atât de aproape de ecuator, precum Mumbai și Khartoum.

Cât ne-ar afecta furtunile solare rețelele de comunicații?

O echipă formată din oameni de știință din nouă țări a publicat, recent, un studiu detaliat al acestui eveniment de importanță istorică, urmărind originea sa solară și impactul terestru extins. Comunicațiile prin telegraf au fost perturbate pe scară largă de această furtună, dar în societatea de astăzi, dependentă de tehnologie, un astfel de eveniment ar perturba rețelele electrice și comunicațiile prin satelit. Descoperirile lor confirmă faptul că astfel de furtuni extreme sunt mai frecvente decât se credea anterior, notează EurekAlert.

În lumea modernă, suntem din ce în ce mai dependenți de infrastructura tehnologică, cum ar fi rețelele electrice, sistemele de comunicații și sateliții. Cu toate acestea, această dependență ne face din ce în ce mai vulnerabili la efectele furtunilor geomagnetice de mari dimensiuni.

„Cu cât mai mult timp ar putea fi întreruptă alimentarea cu energie electrică, cu atât mai mult societatea, în special cei care locuiesc în zonele urbane, se va strădui să facă față. Am putea să ne menținem viața fără o astfel de infrastructură? Ei bine, să spunem doar că ar fi extrem de dificil”, explică profesorul asistent Hayakawa, autorul principal al studiului.

Acesta a mai punctat faptul că astfel de furtuni ar putea fi suficient de puternice pentru a scoate din funcțiune rețeaua electrică, sistemele de comunicații, avioanele și sateliții, în cel mai rău caz.

Evenimentele meteorologice spațiale, un risc ce nu trebuie neglijat

Unul dintre cele mai interesante aspecte ale furtunii din 1872 a fost faptul că și-a avut probabil originea într-un grup de pete solare de dimensiuni medii, dar complexe, în apropierea centrului discului solar, după cum au confirmat analizele înregistrărilor solare din Belgia și Italia. Aceste constatări sugerează că până și un grup de pete solare de dimensiuni medii a declanșat una dintre cele mai extreme furtuni magnetice din istorie.

Hayakawa și colegii săi și-au extins investigațiile privind aurorele istorice prin parcurgerea scrierilor din biblioteci, arhive și observatoare din întreaga lume. Aceștia au identificat peste 700 de înregistrări care indicau faptul că cerul nopții a fost luminat de magnifice manifestări aurorale din regiunile polare până la tropice (până la aproximativ 20° latitudine în ambele emisfere).

„Acest lucru înseamnă că acum știm că lumea a cunoscut cel puțin trei superfurtuni geomagnetice în ultimele două secole. Evenimentele meteorologice spațiale care ar putea provoca un astfel de impact major reprezintă un risc care nu poate fi neglijat”, mai arată oamenii de știință.

Studiul a fost publicat în The Astrophysical Journal.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Cât de importantă este atmosfera superioară a Pământului atunci când vine vorba de furtuni geomagnetice

O explozie solară masivă a găurit câmpul magnetic al Pământului și a provocat aurore roșii

Cel mai îndepărtat câmp magnetic detectat vreodată, o premieră pentru astronomie

A fost descoperită cea mai magnetică stea masivă de până acum

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase