Home » Știință » Cât de importantă este atmosfera superioară a Pământului atunci când vine vorba de furtuni geomagnetice

Cât de importantă este atmosfera superioară a Pământului atunci când vine vorba de furtuni geomagnetice

Publicat: 05.11.2023

Un studiu realizat de o echipă internațională condusă de cercetători de la Universitatea Nagoya din Japonia și de la Universitatea din New Hampshire din Statele Unite a dezvăluit importanța atmosferei superioare a Pământului în determinarea modului în care se dezvoltă furtunile geomagnetice de mari dimensiuni.

Descoperirile lor, publicate în Nature Communications, dezvăluie importanța atmosferei Pământului. Înțelegerea factorilor care provoacă furtunile geomagnetice este importantă, deoarece acestea pot avea un impact direct asupra câmpului magnetic al Pământului, cum ar fi provocarea de curenți nedoriți în rețeaua electrică și perturbarea semnalelor radio și a GPS-ului.

Cercetarea poate contribui la prezicerea furtunilor care vor avea cele mai mari efecte. Oamenii de știință știu de mult timp că furtunile geomagnetice sunt asociate cu activitatea solară. Particulele fierbinți încărcate formează stratul exterior al Soarelui, partea vizibilă pentru noi.

Aceste particule formează ,,vântul solar”, și interacționează cu obiectele din spațiu, cum ar fi Pământul. Atunci când particulele ajung la câmpul magnetic care înconjoară planeta noastră, cunoscut sub numele de magnetosferă, interacționează cu acesta.

Am putea prezice furtunile geomagnetice?

Interacțiunile dintre particulele încărcate și câmpurile magnetice influențează condițiile din spațiu care pot afecta Pământul și sistemele tehnologice, cum ar fi sateliții.

O parte importantă a magnetosferei este coada magnetică. Coada magnetică este partea din magnetosferă care se extinde în afara Soarelui, în direcția fluxului de vânt solar.

Deși importanța Soarelui este bine-cunoscută, un grup internațional de cercetători a urmărit să rezolve misterul referitor la cât de multă plasmă din magnetosferă provine de pe Pământ și cum se modifică această contribuție în timpul unei furtuni geomagnetice.

Grupul a fost condus de Lynn Kistler, Yoshizumi Miyoshi și Tomoaki Hori, profesori desemnați la Universitatea Nagoya.

Ei au folosit date de la o furtună geomagnetică de mari dimensiuni care a avut loc pe 7-8 septembrie 2017. În acest timp, Soarele a eliberat o ejecție masivă de masă coronală care s-a ciocnit cu atmosfera Pământului, rezultând o furtună geomagnetică uriașă. Impactul a perturbat magnetosfera, ceea ce a dus la interferențe cu semnalele radio, GPS și aplicațiile de sincronizare de precizie.

Cea mai importantă descoperire

Cercetătorii au analizat transportul de ioni în timpul acestui eveniment, folosind date provenite din mai multe misiuni spațiale. Aceștia au distins ionii de cei din vântul solar și de cei din ionosfera propriu-zisă.

Utilizând măsurători simultane ale compoziției vântului solar pentru a urmări modificările surselor, ei au identificat schimbări substanțiale în compoziția și alte proprietăți ale stratului de plasmă din apropierea Pământului pe măsură ce acesta se dezvolta. Aceste proprietăți ale stratului de plasmă, cum ar fi densitatea, distribuția energiei particulelor și compoziția, afectează dezvoltarea furtunii geomagnetice.

La începutul fazei principale a furtunii, sursa s-a schimbat de la cea dominată de vântul solar la cea dominată de ionosferă, scrie Phys.org.

„Cea mai importantă descoperire a fost aceea că, la începutul furtunii geomagnetice, plasma s-a schimbat de la cea preponderent solară la cea preponderent ionosferică”, a explicat Kistler.

„Am găsit dovezi convingătoare că plasmele provenite nu numai de la Soare, ci și de la Pământ, conduc o furtună geomagnetică. Pe scurt, proprietățile plasmei vor afecta furtunile geomagnetice, iar aceste proprietăți sunt diferite pentru diferite surse.”

Vă recomandăm să mai citiți și:

Descoperire surpriză pe Jupiter! Telescopul Webb a găsit ceva nemaivăzut în atmosfera planetei

Telescopul Webb a detectat cristale de cuarț în atmosfera unei exoplanete „pufoase”

„Stele căzătoare” au fost descoperite în atmosfera Soarelui

Ce soluție a găsit China la problema reintrării în atmosferă a rachetelor sale?

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase