Home » Natură » O analiză a ultimilor 50 de ani arată de ce albinele fac mai puțină miere

O analiză a ultimilor 50 de ani arată de ce albinele fac mai puțină miere

Publicat: 08.01.2024

Producția din Statele Unite a scăzut începând cu anii 1990, iar producătorii și oamenii de știință nu știu sigur de ce albinele produc mai puțină miere. Totuși, un nou studiu realizat de cercetătorii de la Penn State a descoperit indicii pentru rezolvarea misterului.

Folosind date din ultimele cinci decenii din toată America, cercetătorii au analizat factorii și mecanismele potențiale care ar putea afecta numărul de flori crescute în diferite regiuni și, prin extensie, cantitatea de miere produsă de albinele melifere.

Studiul, publicat recent în jurnalul Environmental Research Letters, a constatat că schimbările în producția de miere de-a lungul timpului sunt legate de aplicarea erbicidelor și de utilizarea terenurilor, cum ar fi mai puține programe de conservare a terenurilor care susțin polenizatorii. Anomaliile anuale ale vremii au contribuit, de asemenea, la schimbările în producție.

Albinele produc mai puțină miere. Ce factori le influențează?

Datele, extrase din mai multe baze de date open-source, inclusiv cele operate de United States Department of Agriculture (USDA) National Agricultural Statistics Service și de USDA Farm Service Agency, au inclus informații precum randamentul mediu de miere per stup de albine, utilizarea terenurilor, utilizarea erbicidelor, climatul, anomalii meteorologice și productivitatea solului în Statele Unite continentale.

De ce albinele produc mai puțină miere? În general, cercetătorii au constatat că condițiile climatice și productivitatea solului (capacitatea solului de a susține culturi în funcție de proprietățile sale fizice, chimice și biologice) au fost unii dintre cei mai importanți factori în estimarea producției de miere. Statele din regiuni atât calde, cât și reci au avut randamente de miere mai mari atunci când aveau soluri productive.

Condițiile eco-regionale ale solului și climatice au stabilit nivelurile de bază ale producției de miere, în timp ce schimbările în utilizarea terenurilor, utilizarea erbicidelor și vremea au influențat cât se produce într-un anume an, au rezumat cercetătorii.

Un factor important este clima

Gabriela Quinlan, autoarea principală a studiului și bursier postdoctoral al National Science Foundation (NSF) la Department of Entomology și la Center for Pollinator Research al Universității Penn State, a declarat că a fost inspirată să realizeze studiul după ce a participat la întâlniri și conferințe ale crescătorilor de albine și a auzit de mai multe ori același comentariu: Nu mai poți face miere ca înainte.

Potrivit lui Quinlan, datele au arătat o legătură tot mai mare între climă și randamentele de miere începând cu anul 1992.

„Nu este clar cum va continua schimbarea climatică să afecteze producția de miere, dar descoperirile noastre pot ajuta la prezicerea acestor schimbări. De exemplu, resursele polenizatoare pot scădea în Marile Câmpii pe măsură ce clima se încălzește și devine mai moderată, în timp ce resursele pot crește în Mid-Atlantic pe măsură ce condițiile devin mai fierbinți”, a spus Quinlan.

Coautoarea studiului Christina Grozinger, profesor de entomologie și director al Center for Pollinator Research, a spus că, deși oamenii de știință știau anterior că mulți factori influențează abundența plantelor cu flori și producția de flori, studiile anterioare s-au desfășurat doar într-o singură regiune a SUA.

„Ceea ce este cu adevărat unic la acest studiu este că am reușit să profităm de 50 de ani de date din întreaga SUA continentală. Acest lucru ne-a permis să investigăm cu adevărat rolul solului, al condițiilor eco-regionale de climă, al variației anuale a vremii, al utilizării terenurilor și al practicilor de gestionare a terenurilor în disponibilitatea nectarului pentru albinele melifere și alți polenizatori”, a spus ea.

Albinele produc mai puțină miere din cauza lipsei florilor

Unul dintre cei mai mari factori de stres pentru polenizatori este lipsa florilor care să furnizeze suficient polen și nectar pentru hrană, au declarat cercetătorii. Deoarece diferite regiuni pot susține diferite plante cu flori în funcție de caracteristicile climatice și ale solului, oamenii de știință au spus că există un interes tot mai mare în identificarea regiunilor și peisajelor cu suficiente flori pentru a le face prietenoase pentru albine.

„Mulți factori influențează producția de miere, dar unul principal este disponibilitatea florilor. Albinele melifere sunt foarte bune culegătoare, colectând nectar de la o varietate de plante cu flori și transformând acel nectar în miere. M-am întrebat ‘dacă crescătorii de albine observă mai puțină miere, asta înseamnă că există mai puține resurse florale disponibile în general pentru polenizatori?’. Și, în caz afirmativ, ce factori de mediu au provocat această schimbare?”, a spus ea.

Pentru Quinlan, una dintre descoperirile cele mai interesante a fost importanța productivității solului, pe care a descris-o ca fiind un factor sub-exploatat în analiza pentru cât de potrivite sunt diferitele peisaje pentru polenizatori. În timp ce multe studii au examinat importanța substanțelor nutritive din sol, s-a făcut mai puțină cercetare privind modul în care caracteristicile solului precum temperatura, textura, structura (proprietăți care ajută la determinarea productivității) influențează resursele polenizatorilor, scrie Phys.org.

Ce randamente au programele de conservare?

Cercetătorii au descoperit, de asemenea, că scăderea terenurilor cultivate cu soia și creșterea terenurilor Conservation Reserve Program, un program național de conservare despre care s-a dovedit că susține polenizatorii, au avut ambele efecte pozitive asupra randamentelor de miere.

Ratele de aplicare a erbicidelor au fost, de asemenea, importante în prezicerea randamentelor de miere, potențial deoarece îndepărtarea buruienilor cu flori poate reduce sursele nutritive disponibile pentru albine.

„Descoperirile noastre furnizează idei valoroase care pot fi aplicate pentru a îmbunătăți modelele și a proiecta experimente pentru a le permite crescătorilor de albine să prezică randamentele de miere, fermierilor să înțeleagă serviciile de polenizare și managerilor de teren să susțină comunitățile de plante–polenizator și serviciile ecosistemice”, a concluzionat Quinlan.

Vă recomandăm să citiți și:

O specie de bambus este pe cale să înflorească pentru prima dată după 120 de ani

O nouă specie misterioasă și unică, găsită în adâncurile oceanului

Un nou arbore genealogic arată că amfibienii au evoluat cu zeci de milioane de ani mai târziu

Iată de ce câinii preferă să asculte vocile femeilor

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase