Home » Natură » „Floarea Domnului” dispare din cauza schimbărilor climatice

„Floarea Domnului” dispare din cauza schimbărilor climatice

„Floarea Domnului” dispare din cauza schimbărilor climatice
„Floarea Domnului” - orhideea Dendrobium aurie. Foto: Shutterstock
Publicat: 14.12.2023

O specie superbă și stridentă de orhidee, cunoscută poporului indigen Tsou drept „Floarea Domnului”, dispare rapid din sălbăticia muntoasă a Taiwanului. La fel ca în cazul a numeroase alte plante cu flori din întreaga lume, unii oameni susțin că schimbările climatice sunt principala cauză.

Cunoscută și sub numele de orhideea Dendrobium sau orhideea aurie, „Floarea Domnului” se remarcă printr-o floare de un galben strălucitor, cu un centru de un portocaliu intens. Cândva întâlnită din abundență în întregul Taiwan, oamenii Tsou sunt acum nevoiți să străbată tot mai departe pădurile montane din comuna Alishan pentru a găsi această floare.

Floarea joacă un rol semnificativ în cultura și credințele spirituale ale Tsou, ceea ce face ca dispariția sa aparentă să fie și mai emoționantă.

Ce importanță are „Floarea Domnului” pentru poporul Tsou?

„Tribul meu are nevoie de această floare pentru ceremonii. În caz contrar, Dumnezeu nu ne va putea găsi”, a spus bătrânul tribului, Gao Desheng, citat de IFLScience.

Orhideea este, de asemenea, strâns asociată cu zeul războiului al poporului Tsou. „Se spune că Floarea Divină înconjoară habitatul acestui zeu. Aceste flori sunt plasate pe acoperișurile Kuba, semnificând prezența divină”, a explicat An Xiao-Ming, un alt membru Tsou.

Pentru ca mugurii plantei să înflorească cu succes în primăvară, temperaturile din iarnă ar trebui să fie ideal sub 12°C. Din cauza schimbărilor climatice, temperaturile în regiune cresc peste acest prag sezonier. Temperatura medie din noiembrie în Alishan este în prezent în jur de 12-14°C și se preconizează că va crește la 14-16°C până în 2050 dacă tendințele actuale continuă.

Această plantă importantă nu este singura floare destinată să sufere pe măsură ce criza climatică avansează. Creșterea temperaturilor va schimba modul în care înfloresc plantele cu flori din întreaga lume.

Schimbările climatice afectează plantele la nivel global

Multe flori înfloresc acum mai devreme decât în trecut din cauza temperaturilor ridicate. În Marea Britanie, data medie a primei înfloriri este cu o lună mai devreme decât în trecut. În Japonia, în 2021, schimbările climatice au fost considerate responsabile pentru cel mai timpuriu sezon al florilor de cireș din ultimii 1.200 de ani.

În mod ciudat, cercetările au indicat și faptul că florile își schimbă culorile în răspuns la schimbările climatice. Confruntate cu temperaturi în creștere și scăderea ozonului în ultimii 75 de ani, florile din întreaga lume își modifică pigmenții ultravioleți din petale.

În plus față de înflorirea timpurie și schimbarea culorilor, florile devin mai abundente în locuri unde odinioară erau rare, precum coastele friguroase ale Antarcticii.

În ansamblu, totuși, se pare că planeta viitorului ar putea fi semnificativ mai puțin înfloritoare decât în secolele anterioare. Cercetările recente au arătat că schimbările climatice vor face viața mult mai dificilă pentru florile sălbatice, ceea ce ar putea reduce numărul de polenizatori utili, precum albinele, și, în consecință, să amenințe securitatea alimentară.

Vă recomandăm să citiți și:

Cum influențează extremele temperaturilor distribuția speciilor?

Concluziile unui studiu: Lăsați pădurile să se dezvolte pentru a capta carbon

Alimente, sol și apă: Cum s-ar transforma Pământul dacă dispar insectele?

„Nașul microplasticelor” trage un semnal de alarmă: „Nu mai putem continua așa”

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase