Home » Natură » Caii cel mai probabil nici nu au habar că se află într-o cursă

Caii cel mai probabil nici nu au habar că se află într-o cursă

Publicat: 08.11.2023

Știu caii de curse că se află într-o cursă? Au  dorința de a câștiga? Înțeleg ei ce înseamnă atunci când sunt primii care trec de linia de sosire?

Pe baza deceniilor de experiență și a tot ceea ce știm despre comportamentul cailor, cel mai plauzibil răspuns este „nu”, caii nu au dorința de a câștiga cursa, spune Cathrynne Henshall, de la Universitatea Charles Sturt (Australia).

Din perspectiva pe care o au caii de curse, există puține recompense intrinseci pentru câștigarea unei curse, spune cercetătoarea.

Au caii de curse dorința de a câștiga?

Ajungerea la final ar putea însemna ușurarea presiunii de a continua să galopeze cu viteză mare și de a primi lovituri cu biciul din partea jocheului, dar același lucru este valabil pentru toți caii odată ce trec de linia de sosire. Dacă cursa este strânsă, calul care în cele din urmă câștigă ar putea chiar să fie biciuit mai des în etapele finale decât caii mai aflați mai în spate.

Prin urmare, deși a fi primul care ajunge la linia de sosire poate fi de o importanță crucială pentru om, există foarte puține beneficii directe, intrinseci pentru cal, care l-ar motiva să galopeze voluntar mai repede pentru a obține acest rezultat.

Dar până la urmă, calul știe măcar că este într-o cursă? Din nou, răspunsul este probabil „nu”.

Alergarea (galopul) este un comportament chintesențial al cailor, iar caii aleargă voluntar împreună în grupuri atunci când au ocazia, chiar și în cursele fără jochei. Cu toate acestea, există o serie de motive pentru a crede că aceste animale nu au evoluat dorința de a „câștiga” în timpul unui galop de grup, scrie cercetătoarea pentru publicația The Conversation, citată de Science Alert.

Cum se comportă caii în sălbăticie?

Caii sunt animale sociale. În sălbăticie, pentru a minimiza expunerea individuală la prădători, își sincronizează mișcarea cu alți cai din grupul lor.

Această sincronizare include menținerea unor viteze similare cu ale celorlalți membri ai grupului (pentru a menține grupul unit), include să fie atenți la pozițiile propriului corp și ale vecinilor pentru a evita coliziunile și, nu în cele din urmă, adaptarea vitezei la teren și la indicii de mediu care indică un viitor pericol sau obstacole.

În sălbăticie, „a câștiga”, adică a ajunge primul, cu mult înaintea altor membri ai grupului, ar putea fi chiar un lucru negativ, expunând „învingătorul” la un risc crescut de a fi prădat. Acest comportament colectiv este opusul a ceea ce își doresc proprietarii, antrenorii și pariorii de la cai în timpul unei curse.

Cursele de cai depind de doi factori legați de cai: tendința înnăscută a calului de a se sincroniza cu alți cai și capacitatea sa de a fi antrenat să ignore aceste tendințe ca răspuns la indiciile de la jocheu din timpul unei curse.

Cum sunt făcuți caii să participe la curse?

Antrenorii și jocheii valorifică, de asemenea, preferințele cailor individuali. Unora dintre cai nu le place deloc să se îngrămădească cu alții în timpul cursei, așa că jocheii îi lasă să se deplaseze în fața terenului (aceștia sunt „înaintași”).

Alți cai caută securitatea grupului, așa că jocheii îi lasă să rămână în grup până se apropie de linia de final (aceștia sunt câștigători „veniți din urmă”).

Jocheii folosesc mai multe intervenții diferite pentru a depăși tendința înnăscută a calului de a se sincroniza. Acestea pot include:

  • direcționarea cailor să galopeze mult mai aproape de ceilalți (riscând rănile uneori fatale pe care le vedem uneori pe pistă);
  • galopul la viteze care nu sunt alese de cal (de obicei la viteze mult mai mari și pentru durate mai lungi, adesea menținute prin folosirea biciului);
  • împiedicarea calului să-și schimbe cursul pentru a-și adapta poziția față de ceilalți cai (direcționându-i calea prin presiunea asupra gurii sau cu lovituri de bici).

În primele etape ale unei curse, jocheii se bazează pe dorința înnăscută a cailor de a rămâne cu grupul pentru a se asigura că mențin efortul fizic necesar pentru a păstra legătura cu înaintașii. Această tendință poate fi apoi anulată, astfel încât calul va acționa independent de grup, îl va lăsa în urmă și va veni în față pentru a câștiga.

Știu caii de curse că se află într-o cursă?

Deci, cel mai probabil, caii de curse nu au conceptul de a fi într-o „cursă”, în care scopul galopării lor este să ajungă într-o anumită locație de pe pistă înaintea oricăruia dintre ceilalți cai. Cu toate acestea, ei știu, fără îndoială, cum este să fii într-o cursă. Adică ei învață din experiența anterioară și antrenamente ce este probabil să se întâmple și ce să facă în timpul unei curse.

Și cu jochei și antrenori care înțeleg preferințele individuale ale cailor lor pentru a maximiza șansele în timpul cursei, va exista întotdeauna un cal care va ajunge la linia de final înaintea celorlalți cai din grup.

Dar în ceea ce privește caii câștigători, înțeleg ei că sunt acolo pentru a „câștiga”? Este mult mai probabil ca combinația dintre abilitățile naturale, condiția fizică și îndemânarea jocheului să explice care cal câștigă, mai degrabă decât dorința înnăscută a calului respectiv de a ajunge la linia de final înaintea celorlalți cai.

Vă recomandăm să citiți și:

Pelinul dulce, planta venerată de chinezi de peste 2.000 de ani cu potențial anti-cancer

Un studiu arată că păianjenii pot contamina cu mercur animalele

Ciorile își comemorează morții printr-un ritual bizar

O specie de bambus este pe cale să înflorească pentru prima dată după 120 de ani

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase