Home » Natură » Știați că fisticul se poate aprinde spontan?

Știați că fisticul se poate aprinde spontan?

Publicat: 13.02.2024

Fisticul este delicios; iar oamenii îl iubesc atât de mult încât sunt dispuși să-și asume riscul ca acesta să explodeze în drum spre magazin. De ce? Pentru că fisticul se poate aprinde spontan.

Mai întâi, trebuie să menționăm că fisticul este o drupă și nu o nucă, adică un fruct care conține un sâmbure, care, la rândul lui, conține o sămânță.

Se pare că transportul fisticului (precum și al altor drupe și nuci) este mult mai periculos decât ați crede. În primul rând, pe măsură ce grăsimile se descompun, acestea produc dioxid de carbon și elimină oxigen, deci trebuie păstrate într-un spațiu bine ventilat, notează IFLScience.

Fisticul se poate aprinde spontan, dar acest lucru este valabil și pentru alte fructe

Dar pericolul real apare atunci când fisticul devine umed. Asta deoarece fisticul se poate aprinde spontan. Iată cum!

„Dacă conținutul critic de apă al fisticului este depășit, acest lucru favorizează despărțirea hidrolitică/enzimatică a grăsimilor. Acizii grași liberi formați sunt consumați de procesele de respirație din fistic pentru a forma dioxid de carbon și apă, un proces asociat cu o evoluție considerabilă a căldurii”, explică Serviciul German de Informații pentru Transporturi (TIS).

Deoarece reacția eliberează apă, aceasta poate declanșa o reacție în lanț pe măsură ce ajunge la un alt fistic din apropiere.

„Un proces extrem de energic”

„Autoîncălzirea fisticului este un proces extrem de energic, deoarece consumul de acizi grași prin procesele de respirație este asociat cu o evoluție a căldurii mult mai mare decât în cazul ecuației de respirație pentru carbohidrați. Procesul de deteriorare avansează într-un fel de reacție în lanț, deoarece căldura și apa sunt formate de acizii grași consumați de respirație, care, la rândul lor, contribuie la intensificarea procesului”, continuă TIS.

Autoîncălzirea fisticului necesită doar o cantitate mică de umiditate, astfel încât în doar câteva ore, încălzirea poate să apară în puncte umede pentru care ar fi nevoie de săptămâni sau luni în condiții uscate de transport.

Ar trebui să renunțăm la fistic și să trecem la drupe mai sigure, dar mai puțin delicioase? Nu neapărat. Deși postările de pe Reddit și de pe alte rețele sociale îi atribuie această combustie spontană doar fisticului, toate nucile sunt bogate în grăsimi și capabile de autoaprindere în condiții umede.

Vă recomandăm să citiți și:

Imaginile din satelit arată că plantele „știu” când vor erupe vulcanii

„Floarea Domnului” dispare din cauza schimbărilor climatice

Fermele de alge marine ar putea hrăni toată populația lumii

Concluziile unui studiu: Lăsați pădurile să se dezvolte pentru a capta carbon

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase