Home » Natură » De ce unii oameni neagă existența schimbărilor climatice?

De ce unii oameni neagă existența schimbărilor climatice?

De ce unii oameni neagă existența schimbărilor climatice?
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 26.02.2024

Oare cei care neagă schimbările climatice falsifică faptele pentru a evita să fie nevoiți să-și modifice comportamentul dăunător mediului? Cercetătorii de la Universitatea din Bonn și de la Institutul de Economie a Muncii (IZA) au realizat un experiment online la care au participat 4.000 de adulți din SUA și nu au găsit nicio dovadă care să susțină această idee.

Autorii studiului au fost ei înșiși surprinși de rezultate. Rămâne de văzut dacă asta este o veste bună sau rea pentru lupta împotriva încălzirii globale. Studiul a fost publicat în revista Nature Climate Change.

Un număr surprinzător de mare de persoane încă minimalizează impactul schimbărilor climatice sau neagă faptul că acestea sunt în primul rând un produs al activității umane. Dar de ce?

O ipoteză este că aceste concepții greșite își au rădăcinile într-o formă specifică de autoamăgire, anume că oamenilor le este mai ușor să trăiască cu propriile eșecuri climatice dacă nu cred că lucrurile se vor înrăutăți atât de mult. „Noi numim acest proces de gândire raționament motivat”, spune profesorul Florian Zimmermann, economist la Universitatea din Bonn și director de cercetare la IZA.

Autoînșelarea pentru a păstra o imagine pozitivă de sine

Dar ce rol joacă această formă de autoînșelare în modul în care oamenii gândesc despre schimbările climatice? Anterior, au fost produse puține dovezi științifice care să răspundă la această întrebare. Cel mai recent studiu a eliminat acum această lacună de cunoștințe – și a scos la iveală câteva rezultate neașteptate. Zimmermann și colegul său Lasse Stötzer au efectuat o serie de experimente online, folosind un eșantion reprezentativ de 4.000 de adulți din SUA.

În centrul experimentelor s-a aflat o donație în valoare de 20 de dolari. Participanții au fost repartizați aleatoriu într-unul dintre cele două grupuri. Membrii primului grup au avut posibilitatea de a împărți cei 20 de dolari între două organizații, ambele angajate în combaterea schimbărilor climatice.

În schimb, cei din cel de-al doilea grup puteau decide să păstreze cei 20 de dolari pentru ei înșiși în loc să îi doneze, iar la final ar fi primit efectiv banii. „Oricine păstrează donația trebuie să o justifice pentru sine”, spune Zimmermann. „O modalitate de a face acest lucru este de a nega existența schimbărilor climatice.”

Aproape jumătate dintre cei din al doilea grup au decis să păstreze banii

Cercetătorii au vrut acum să afle dacă aceste persoane își vor justifica decizia retrospectiv. Cele două grupuri fuseseră puse împreună la întâmplare. Prin urmare, fără „un raționament motivat”, acestea ar trebui să împărtășească, în esență, o atitudine similară față de încălzirea globală provocată de om.

Cu toate acestea, dacă cei care au păstrat banii pentru ei înșiși și-au justificat acțiunile prin autoînșelare, atunci grupul lor ar trebui să manifeste o îndoială mai mare cu privire la schimbările climatice.

„Cu toate acestea, nu am văzut niciun semn al acestui efect”, dezvăluie Zimmermann, potrivit EurekAlert.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Pământul va rămâne fără oxigen înainte să aibă loc schimbări climatice extreme

Schimbări climatice. Topul celor mai mari poluatori din lume

Jupiter se afla in mijlocul unor schimbari climatice violente

Fluturii și-ar putea pierde petele odată cu schimbările climatice

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase