Home » Natură » Fluturii și-ar putea pierde petele odată cu schimbările climatice

Fluturii și-ar putea pierde petele odată cu schimbările climatice

Fluturii și-ar putea pierde petele odată cu schimbările climatice
Maniola jurtina. Foto: Shutterstock
Publicat: 23.01.2024

Cercetătorii de la Universitatea din Exeter (Anglia) au descoperit că fluturii Maniola jurtina de sex feminin au mai puține pete dacă se dezvoltă în condiții meteorologice mai calde, ceea ce înseamnă că fluturii și-ar putea pierde petele odată cu schimbările climatice.

Rezultatele studiului au fost publicate în revista Ecology and Evolution.

Femelele care s-au dezvoltat la 11°C aveau în medie șase pete, în timp ce acelea care s-au dezvoltat la 15°C aveau doar trei pete.

Aceste descoperiri pun la îndoială credințele științifice de lungă durată cu privire la motivul pentru care acești fluturi au un număr variabil de pete, notează Phys.org.

Fluturii și-ar putea pierde petele din cauza încălzirii

„Fluturii Maniola jurtina au întotdeauna ‘ochi’ mari pe aripi, probabil pentru a speria prădătorii. De asemenea, au pete mai mici pe aripi în partea din spate, probabil utile pentru camuflaj atunci când se odihnesc”, a declarat profesorul Richard ffrench-Constant, de la Centrul de Ecologie și Conservare din campusul Penryn al Universității din Exeter.

„Descoperirile noastre arată că apar mai puține astfel de pete pe partea din spate a aripii atunci când femelele experimentează temperaturi mai ridicate în stadiul lor de pupă (în crisalidă, înainte de a ieși ca fluture). Acest lucru sugerează că fluturii își adaptează mimetismul în funcție de condiții. De exemplu, fluturii și-ar putea pierde petele pentru a fi mai greu de observat pe iarbă uscată și maro, care ar fi mai obișnuită în vreme caldă. Nu am observat un efect atât de puternic la masculi, posibil pentru că petele lor sunt importante pentru selecția sexuală (atragerea femelelor)”, a continuat profesorul.

O poveste de familie

De la munca clasică a biologului EB Ford, variația petelor ochilor la fluturele Maniola jurtina a fost folosită ca exemplu de „polimorfism genetic” (coexistența mai multor forme genetice într-o singură populație). Cu toate acestea, noul studiu arată că variația petelor este cauzată de plasticitatea termică (capacitatea de a reacționa la schimbările de temperatură).

„Aceasta este o poveste de familie pentru mine, deoarece tatăl meu colecta fluturi pentru EB Ford aici, în Cornwall. În noul studiu, ne-am uitat la populațiile actuale din Cornwall, colectând masculi și femele din aceeași câmpie în fiecare zi pe tot parcursul sezonului de zbor, și la colecțiile istorice de la Eton și Buckingham”, a spus profesorul ffrench-Constant.

Cercetătorii prevăd că numărul petelor va scădea de la an la an pe măsură ce clima se încălzește.

Profesorul ffrench-Constant a adăugat că „acesta este un rezultat neașteptat al schimbărilor climatice. Avem tendința să credem că speciile se deplasează spre nord, în loc să-și schimbe aspectul”.

Fluturii Maniola jurtina își petrec aproximativ 28 de zile în stadiul de pupă, apărând în mod obișnuit la sfârșitul primăverii în Marea Britanie.

Vă recomandăm să citiți și:

De ce sconcșii își pierd dungile? Motivul este surprinzător!

Test de cultură generală. La ce înălțime pot zbura insectele?

Test de cultură generală. Cât timp poate trăi o găină fără cap?

Secretul păsărilor colibri! Cercetătorii tocmai l-au aflat

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase