Home » Natură » Test de cultură generală. Ce este mai fierbinte pe Pământ decât Soarele?

Test de cultură generală. Ce este mai fierbinte pe Pământ decât Soarele?

Publicat: 14.05.2024

Ce este mai fierbinte pe Pământ decât Soarele? Probabil nu v-ați gândit niciodată că ar exista așa ceva. Dar există.

Ce este mai fierbinte pe Pământ decât Soarele? Este vorba despre fulgere.

Fulgerul încălzește aerul din jurul lui la circa 27.760 de grade Celsius. Această temperatură este de cinci ori mai mare decât cea de pe suprafața Soarelui, potrivit Britannica.

Ce este mai fierbinte pe Pământ decât Soarele?

Fulgerele reprezintă descărcarea vizibilă a electricității care are loc atunci când o regiune a unui nor dobândește un exces de sarcină electrică, fie pozitivă, fie negativă, suficient pentru a înfrânge rezistența aerului.

De obicei, fulgerele sunt asociate cu norii Cumulonimbus (norii de furtună), dar se pot produce și în nori stratiformi (norii stratificați cu o extindere orizontală mare), în furtuni de zăpadă și furtuni de praf, și uneori în praful și gazele emise de vulcanii în erupție. În timpul unei furtuni, fulgerele pot apărea în interiorul norului, între nori, între nor și aer sau între nor și pământ, explică Britannica.

Cât de puternic este un fulger?

Fulgerele apar atunci când regiunile cu exces de sarcină pozitivă și negativă se dezvoltă în interiorul norului. De obicei, există un volum mare de sarcină pozitivă în regiunile superioare ale norului, o sarcină negativă mare în centrul său și o mică sarcină pozitivă în regiunile inferioare. Aceste sarcini se găsesc pe picăturile de apă, pe particulele de gheață sau pe ambele.

Diferența de potențial dintre nor și pământ este de ordinul a 10 până la 100 de milioane de volți, iar curentul maxim din descărcările la conducătorii negativi este în mod tipic de aproximativ 30.000 de amperi.

Temperaturile maxime în canalul de întoarcere a descărcării sunt de ordinul a 30.000 °C. Întregul proces este foarte rapid; descărcarea ajunge la sol în aproximativ 30 de milisecunde, iar întoarcerea descărcării ajunge în centrul norului în aproximativ 100 de microsecunde. În timpul acestei etape, aproximativ 105 jouli de energie pe metru sunt disipați în interiorul canalului de fulger. Această disipare bruscă împarte moleculele de aer din cana, în principal pe cele de azot, oxigen și apă, în atomii lor, și, în medie, un electron este îndepărtat de la fiecare atom. Conversia de la molecule de aer neutre la o plasmă complet ionizată are loc în câteva microsecunde.

Vă recomandăm să citiți și:

Cașaloții trăiesc în clanuri similare cu cele ale oamenilor

Fermele solare gigantice din viitor ar putea afecta cantitatea de energie generată în alte părți ale lumii

Test de cultură generală. Cărui animal îi cresc 50.000 de dinți?

Florile „au învățat” să se polenizeze singure, iar asta reprezintă un risc

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase