Cimpanzeii sălbatici consumă echivalentul unei beri pe zi atunci când mănâncă fructe coapte aflate în fermentație, arată un nou studiu, care încearcă să explice de ce oamenii sunt atrași de băuturile alcoolice.
Cercetarea, desfășurată în mediul natural din Africa, susține teoria conform căreia oamenii ar fi moștenit de la primate atât dorința de a consuma alcool, cât și capacitatea de a-l metaboliza, chiar dacă acesta rămâne toxic pentru organism.
Cimpanzeii sălbatici consumă echivalentul unei beri pe zi. Oamenii de știință au colectat fructele consumate de cimpanzei și au măsurat conținutul lor de etanol, rezultat din fermentarea zaharurilor. Calculele au arătat că aceste rude apropiate ale noastre ingerează zilnic cantități relevante de alcool: aproximativ 14 grame. Raportat la greutatea corporală, este ca și cum ar bea în jur de o halbă de bere pe zi.
„Nu e o cantitate neglijabilă, dar este foarte diluată și mereu asociată cu mâncarea. Pentru prima dată, putem demonstra că rudele noastre cele mai apropiate consumă zilnic doze fiziologic semnificative de alcool”, a explicat Aleksey Maro, doctorand la Universitatea California, Berkeley (SUA), și autor principal al studiului.
Studiul a fost publicat în Science Advances.
Rezultatele se aliniază cu „teoria maimuței bete”, formulată în urmă cu mai bine de un deceniu de biologul american Robert Dudley, coautor al studiului. Conform acesteia, apetitul uman pentru alcool și capacitatea de a-l procesa ar proveni din obiceiul strămoșilor noștri primate de a consuma frecvent fructe fermentate. „Un nume mai potrivit ar fi mahmureala evolutivă”, spune Maro.
Inițial privită cu scepticism, ipoteza a câștigat teren pe măsură ce alte cercetări au arătat că primatele preferă nectarul cu concentrația cea mai ridicată de alcool atunci când au de ales. Profesorul Nathaniel Dominy, antropolog la Dartmouth College (SUA), consideră că studiul este „o lucrare remarcabilă” care închide dezbaterea privind prezența etanolului în fructele tropicale, dar ridică noi întrebări despre consecințele biologice și comportamentale ale expunerii cronice la niveluri reduse de alcool la primatele non-umane.
Încă nu este clar dacă cimpanzeii caută intenționat fructele alcoolizate sau doar le consumă atunci când le găsesc. Însă, potrivit cercetătorilor, înțelegerea acestui fenomen ar putea oferi indicii esențiale despre originile consumului de alcool la oameni și despre efectele sale potențiale.
„Ne putem cunoaște mai bine pe noi înșine prin cimpanzei”, a concluzionat Maro, citat de ScienceAlert.
Test de cultură generală. Care animal are cel mai bun simț al mirosului?
Cea mai mică specie de vidră din lume a fost redescoperită în Nepal după 185 de ani