Home » Știință » Uterul artificial şi placenta computerizată – Cum poţi fi „gravidă de duminică”

Uterul artificial şi placenta computerizată – Cum poţi fi „gravidă de duminică”

Uterul artificial şi placenta computerizată  –  Cum poţi fi „gravidă de duminică”
Publicat: 20.02.2015
Greţuri matinale, picioare umflate, arsuri la stomac, dureri de spate, pofte aberante – iată numai câteva dintre ”binecuvântările” vieţii de gravidă, în condiţiile unei sarcini absolut normale.

Însă o mulţime de femei se confruntă la ora actuală, după ce eventual s-au şi chinuit să rămână gravide foarte mult timp, cu probleme mult mai mari: desprinderea placentei care înseamnă un pas până la avortul spontan, col scurtat şi subţiat în primele trimestre care de cele mai multe ori presupune cerclaj şi repaus la pat până la naştere, diabet gestaţional, hipertensiune arterială care poate degenera în preeclampsie şi eclampsie, trombofilie, Rh necorespunzător etc.

Iată că, dacă până acum, tehnologia reproductivă s-a concentrat să ajute tot mai multe femei să rămână însărcinate, tehnologia viitorului va face tot posibilul ca femeile să nu mai fie nevoite să rămână gravide. Poate veni ziua când bebeluşii vor creşte într-un pântec artificial conectat la o placentă computerizată.

În 2001, Hun-Chin Liu, de la Universitatea Cornell, a început să ”cultive” ţesut endometrial, iar când acesta s-a dovedit prea fin pentru a ţine un embrion, medicul a început să construiască un uter arficial. După ce a implantat embrioni umani donaţi în uterul-surogat, aceştia au început să crească la fel cum ar fi crescut în pântecul unei femei. Totuşi, embrionii au fost scoşi, din cauza reglementărilor care limitează creşterea embronilor umani în laborator.

În 2003, Liu a implantat embrioni de şoarece într-un pântec artificial şi, chiar dacă aceştia aproape au ajuns la termen, cu toţii prezentau diformităţi, ceea ce înseamnă că tehnologia mai are puţin până să pătrundă întreg procesul unei sarcini normale. Se întrevede totuşi un viitor în care femeile de carieră, să spunem, care au succes în afaceri dar vor să puncteze şi la capitolul familie, pot face un copil fără să-şi întrerupă activitatea normală, lăsându-l să crească în uterul artificial.

Imaginaţi-vă scena în care femeia, uşor obosită după o zi întreagă la birou, vine în vizită la copilul său nenăscut din laborator, stă cu el câteva minute, pentru că apoi să se îndrepte spre casă, gândindu-se cum va fi când va deveni mamă. Ori, pe viitor, când femeile vor dori să facă un avort, vor putea să plaseze fetuşii în uterele artificiale, copiii rezultaţi putând fi apoi adoptaţi.

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase