Prima pagină Stiinta

Pielea este afectată de lumina solară şi la câteva ore după plajă. Riscul la care ne expunem

Florin Badescu 02.21.2015 | ● Vizualizări: 1156
FOTO: Publimedia/Shutterstock     + zoom
Galerie foto (1)

Lumina solară continuă să afecteze pielea şi să crească astfel riscul de cancer chiar şi la patru ore după ce oamenii au plecat de pe plajă, se afirmă într-un studiu realizat de cercetătorii americani.

Cercetătorii de la Universitatea Yale din Statele Unite au descoperit că melanina, un pigment cu un presupus rol protector, ar cauza de fapt acel efect dăunător asupra pielii.

Savanţii americani au spus că descoperirea lor ar putea duce la fabricarea unor creme antisolare mai bune, care vor putea să prevină vătămarea pielii.

Atunci când radiaţia ultravioletă atinge celulele din piele, ea provoacă mutaţii la nivelul ADN-ului.

Melanina, un pigment care determină culoarea pielii, reprezintă mecanismul de apărare conceput de organism şi absoarbe acea radiaţie dăunătoare.

Oamenii de ştiinţă nu ştiau până la acest studiu ce se întâmplă cu toată acea energie după ce a fost absorbită de melanină.

Savanţii de la Yale au arătat în studiul lor, ce a fost publicat în revista Science, că versiunea de melanină supraîncărcată cu energie declanşează o serie de reacţii chimice. Un cocktail de superoxizi şi peroxinitraţi se transformă într-o "moleculă puternic încărcată energetic care se sparge şi eliberează energia care o ţinea împreună", a precizat coordonatorul cercetării, profesorul Douglas Brash.

"Este la fel ca în cazul licuricilor, care folosesc energia acumulată pentru a produce lumină şi strălucire, cu excepţia faptului că, în cazul oamenilor, energia este transferată către ADN", a adăugat el.

În testele din laborator, cercetătorii au constatat că vătămări la nivelul pielii continuă să se producă şi la patru ore după încheierea expunerii la radiaţia ultravioletă.

"Mai bine de jumătate din acele vătămări ale ADN-ului nu se produc pe plajă, ci în maşină, pe drumul spre casă", a adăugat profesorul Brash.

Cercetătorii americani speră să dezvolte în curând o cremă antisolară care să combine protecţia obişnuită antisolară cu capacitatea de extragere şi absorbire a energiei din melanină.

Potrivit recomandărilor medicilor, oamenii ar trebui să folosească la plajă creme cu un factor de protecţie de cel puţin 30 şi să evite să stea la soare între orele 11.00 şi 15.00.

Sursă: Mediafax