Avertismentul unui laureat Nobel: ”Jucăm ruleta rusească, consecinţele vor fi catastrofale”

08 03. 2015, 00:00

„Jucăm ruleta rusească cu singura planetă pe care o avem”, iar dacă temperatura creşte la acest nivel, „fapt ce nu s-a întâmplat în milioane de ani”, consecinţele vor fi catastrofale, a avertizat profesorul în vârstă de 71 de ani la un curs susţinut la Facultatea de Chimie de la Universitatea Naţional Autonomă din Mexic (UNAM).

Potrivit acestuia, într-o asemenea situaţie, nu va dispărea omenirea, însă „civilizaţia şi societatea aşa cum o cunoaştem, da”. Acest lucru presupune nu doar costuri economice, ci are şi implicaţii etice şi morale. „Nu putem lăsa generaţiilor viitoare o planetă în care să fie mai greu să existe o calitate a vieţii aşa cum o avem astăzi”, a declarat Mario Molina.

Mario Molina

În opinia cercetătorului, problema este globală, având în vedere că societăţile emit gaze care schimbă compoziţia chimică a atmosferei şi care duc la modificarea climei. În acest context,, el a lansat un apel pentru o schimbare încă de acum a direcţiei.

Protocolul de la Montreal, care a intrat în vigoare din 1989 şi care prevede stabilirea de obiective privind reducerea producţiei de substanţe ce afectează stratul de ozon, „demonstrează că omenirea se poate pune de acord pentru a rezolva probleme globale”, a reamintit Molina.

Sursa: Fox News