Home » Știință » NASA a lansat un program informatic gratuit conceput pentru detectarea asteroizilor

NASA a lansat un program informatic gratuit conceput pentru detectarea asteroizilor

Publicat: 18.03.2015
NASA a lansat un program informatic gratuit conceput pentru detectarea asteroizilor
NASA a lansat un program informatic gratuit conceput de mai mulţi astronomi amatori pentru detectarea asteroizilor care ar putea să reprezinte un pericol pentru Terra, informează atlantico.fr.

Programul, creat de cercetătorii amatori care au câştigat concursul Asteroid Data Hunter, organizat de NASA, permite o ameliorare cu 15% a ratei de detectare a asteroizilor noi, dintre care unii sunt potenţial periculoşi pentru Terra.

„Concursul Data Hunter Challenge a reprezentat un succes dincolo de ceea ce speram noi. Acest fapt a permis crearea unui program important în ceea ce priveşte depistarea asteroizilor şi care arată că un număr mare de persoane pot să joace un rol activ în protejarea planetei noastre”, a declarat, luni, Jason Kessler, cercetător la NASA.

Programul Asteroid Data Hunter este accesibil tuturor astronomilor şi cercetătorilor amatori care pot să utilizeze un computer din orice colţ al lumii. Programul permite analizarea de manieră autonomă a imaginilor realizate de telescoapele terestre ce prezintă principala centură de asteroizi a Sistemului Solar, aflată între Marte şi Jupiter. Atunci când un asteroid este detectat, programul verifică dacă acesta a fost deja descoperit şi transmite noile coordonate ale acelui corp ceresc către serverele de la Minor Planet Center, un centru finanţat de NASA.

În 2014, în timpul festivalului South by Southwest din Austin, statul Texas, NASA a lansat o provocare astronomilor amatori, invitându-i să participe la „cursa” de depistare a unor noi asteroizi, prin concursul intitulat „The Asteroid Data Hunter Challenge”. Concursul, care s-a încheiat în decembrie 2014, a oferit premii totale în valoare de 55.000 de dolari participanţilor care reuşeau să amelioreze algoritmii de identificare a asteroizilor pe baza imaginilor efectuate de telescoapele terestre.

Algoritmii desemnaţi câştigători au fost combinaţi cu scopul de a obţine un program informatic cât mai performant. Acesta integrează, de asemenea, datele provenind de la Centrul de astrofizică Harvard-Smithsonian din Cambridge, în statul Massachusetts, dar şi imagini furnizate de programele de supraveghere a boltei cereşti din Catalina, administrate de Universitatea Arizona.

SURSA: Mediafax

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, în special pe domeniul social. Pasiunea pentru ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase