Home » Știință » Ultraviolete şi incandescenţă. NASA a difuzat imagini spectaculoase din timpul unei erupţii solare – VIDEO

Ultraviolete şi incandescenţă. NASA a difuzat imagini spectaculoase din timpul unei erupţii solare – VIDEO

Ultraviolete şi incandescenţă. NASA a difuzat imagini spectaculoase din timpul unei erupţii solare – VIDEO
Publicat: 29.04.2016
Imagini ale activităţii de pe suprafaţa incadescentă a Soarelui. Radiaţii ultraviolete şi erupţii solare. Fotografiile din întregistrarea video publicată de NASA au fost surprinse pe 17 aprilie de pe Solar Dynamics Observatory (SDO), transmite Le Monde.

Fotografiile oferă astrofizicienilor o perspectivă asupra regiunilor active de pe suprafaţa Soarelui. Telescopul spaţial cu raze X Nuclear Spectroscopic Telescope Array (NuSTAR) a obţinut clişee unice cu Soarele. Telescopul a surprins, de asemenea, imagini care ilustrează dinamica atmosferei ce încojoară steaua.

Cercetătorii au conturat un tablou complet al regiunilor active de pe Soare. Razele X de energie mare şi mică apar în bleu, respectiv verde în imagini. Galbenul şi roşu reprezintă radiaţiile ultraviolete.

Oamenii de ştiinţă au combinat imaginile surprinde de telescopul NuSTAR cu observaţiile Observatorului Solar Dynamics Observatory (SDO) şi cele ale telescopului japonez Hinode. NuSTAR şi Hinode sunt telescoape specilizate în detecţia radiaţiilor denumite „dure”, ce generează energie mare şi a razelor X, denumite „moi”. Pe de altă parte, SDO este sensibil la radiaţii ultraviolete extreme.

Dincolo de frumuseţea spectaculoasă a imaginilor, fotografiile oferă, de asemenea, o „privelişte” asupra „microsemnalelor luminoase” de pe suprafaţa Soarelui. Aceste „microsemnale” sunt erupţii mici la suprafaţa stelei care degajă o cantitate de energie mare într-un interval scurt de timp. Activitatea solară descreşte, deoarece Soarele îşi împlineşte ciclul pe o durată de 11 ani.

Astrofizicienii speră să poată detecta, cu ajutorul telescopului NuSTAR, un nou tip de erupţie solară, de un milion de ori mai slabă decât cele observate în mod obişnuit.

Soarele este o sursă de raze ultraviolete din întreg spectrul asociat acestui tip de radiaţie, subdivizat în UV-A, UV-B şi UV-C, scrie scientia.ro. Razele UV-C sunt cele mai dăunătoare, dar, din fericire, sunt absorbite aproape complet în atmosfera terestră.

Sursa: Mediafax

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase