Home » Știință » OceanOne, robotul umanoid care le permite cercetătorilor să ”simtă” obiectele aflate sub apă. Recent a descoperit o COMOARĂ – FOTO+VIDEO

OceanOne, robotul umanoid care le permite cercetătorilor să ”simtă” obiectele aflate sub apă. Recent a descoperit o COMOARĂ – FOTO+VIDEO

Publicat: 03.05.2016
Dispozitivul a fost folosit pentru a studia epava unei nave construite în timpul regelui francez Ludovic al XIV-lea.
Un profesor de informatică de la Universitatea Stanford a dezvoltat, împreună cu studenţii săi, un robot a cărui înfăţişare este similară cu cea umană. OceanOne a finalizat cu succes prima sa misiune la începutul acestei luni, scufundându-se pentru a găsi o comoară despre care se spune că stă ascunsă la bordul unui vas nafragiat, aflat la 32 de km în largul coastei de sud a Franţei. 
 
Oussama Khatib, cercetătorul care a condus echipa de la Stanford, a petrecut patru ani pentru a proiecta şi construi robotul folosit cu scopul de a studia vasul La Lune, nava amiral a regelui Ludovic al XIV-lea, scufundată în anul 1664. În acest sens, dispozitivul a fost echipat cu senzori, care îi permit celui ce îl controlează să simtă conturul şi greutatea obiectelor scufundate în urmă cu peste 350 de ani.
 
 
Robotul OceanOne (Foto:gizmag.com/Frederic Osada,Teddy Seguin/DRASSM)
 
În cadrul unei conferinţe de presă organizată zilele acestea în Franţa, Khatib a făcut public rezultatul noului său proiect. Cercetătorul a declarat atunci că: „Am dorit să creăm un robot cu întruchiparea unui om, pentru că ne dorim un dispozitiv care să poată înlocui fizic o persoană”. Robotul este proiectat să se scufunde până la 1.000 de metri, de trei ori mai mult decât adâncimea pe care a putut-o atinge vreodată un scafandru.  
 
 
Robotul OceanOne (Foto:france3-regions.francetvinfo.fr)
 
Deşi dispozitivul a fost folosit pentru prima dată pentru de o echipă de arheologi submarini pentru a căuta o comoară ascunsă pe epava unui vas, robotul ar putea fi utilizat pentru a interveni în cazul producerii unor catastrofe subacvatice, cum ar fi, de exemplu, deversările de petrol sau dezastrul nuclear de la Fukushima. „În robotica subacvatică au fost create o mulţime de maşini fantastice, dar toate aceste unelte ne ajută să avem o perspectivă destul de îngustă asupra situaţiilor cu care ne confruntăm. Până acum nu a mai fost produsă o maşinărie precum cea pe care am gândit-o noi”, susţine Khatib.
 

 
Sursa:youtube.com/Stanford
 
Intenţia iniţială a cercetătorilor a fost de a folosi robotul pentru a studia recifele de corali din Marea Roşie, motiv pentru care cea mai mare parte din finanţarea proiectului a fost asigurată de Universitatea de Şiinţă şi Tehnologie „Regele Abdullah”, din Arabia Saudită. Studenţii de la Stanford au ajutat la construirea dispozitivului, gândindu-l în termeni umani. „Ne-am dorit ca robotul să aibă un aspect mai prietenos decât cel al unei maşinării industriale obişnuite”, a declarat Xiyang Yeh, doctorand în cadrul Universităţii Stanford. 
 
 
 
                                            “Flota-fantoma” a SUA va disparea in cativa ani
 
                                            Nava-gradina va purifica apele (FOTO)
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase