Prima pagină Stiinta

Un aparat nou proiectat de NASA a filmat în detaliu igniţia unei rachete - VIDEO

Oana Bujor 08.10.2016 | ● Vizualizări: 3090

Toată lumea a văzut cum decolează o rachetă, fie pe internet sau în viaţa reală, dar nimeni nu ştie cum arată flacăra degajată de decolarea unei rachete.

În majoritatea înregistrărilor şi a imaginilor, aceasta apare ca o lumină puternică care iese din propulsorul rachetei.

Noua cameră a NASA, denumită High Dynamic Range Stereo X, este o tehnologie revoluţionară care a putut suprinde în detaliu testarea Space Lauch System (SLS) de la bază pentru teste Orbital ATK din deşertul Utah.  Cele două propulsoare ale SLS-ului ating înălţimea unui bloc cu 17 etaje.

Aceasta este considerată cea mai puternică rachetă construită de NASA ce îi va conduce pe astronauţi în cele mai îndepărtate zone ale Universului. Primul zbor va avea loc în 2018. Pentru a lansa racheta, cele două propulsoare vor utiliza cinci tone de gaz propulsor pe secundă. 

Inginerii de la NASA trebuie să verifice fiecare parte a rachetei pentru a realiza o lansare perfectă. Uneori poate fi dificil să studiezi igniţia unui propulsor care este de câteva ori mai puternică decât orice a fost testat anterior.

,,Problema atunci când încercâm să filmăm aceste teste este lumina puternică pe care o degajă,'' a declarat Sean O'Kane.

,,De obicei, camera poate înregistra în două moduri, însă fie lumina produsă de igniţie este prea puternică lăsând totul în obscuritate, fie este redusă lumina flacărei, fiind observată doar o pată albă lipsită de detalii,'' a adăugat el. Camera proiectată de NASA poate realiza mai multe videoclipuri filmate cu încetinitorul, mai apoi combinându-le într-un videoclip cu o rezoluţie mare.

Sursa: Science Alert

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

 
 
 
Tag-uri: rachete | nasa | flacara | imagini