Prima pagină Stiinta

Cercetătorii germani au descoperit o nouă mişcare a ochiului uman. Ce rol are ea în viaţa noastră de zi cu zi

Alin Motogna 08.30.2016 | ● Vizualizări: 2780
Foto:kanigas.com     + zoom
Galerie foto (1)

Procesul identificat este similar cu cel folosit de camerele foto şi video pentru a produce imagini stabilizate.

Oamenii de ştiinţă germani au descoperit o nouă mişcare a ochiului uman, pe care cu toţii o facem zilnic, însă nu o sesizăm. Conform specialiştilor, în timpul acelei activităţi, imaginile pe care le observăm sunt stabilizate imediat ce privirea noastră este îndreptată înspre un alt cadru. 

,,Suntem cu toţii surprinşi să descoperim această nouă mişcare a ochiului, pe care nu am anticipat-o în timpul experimentului nostru. Ne aşteptam să identificăm o altă mişcare, care se sincronizează cu cea a clipitului", susţine unul dintre membrii echipei de cercetare, Mohammad Khazali (Universitatea din Tübingen, Germania). 

Khazali şi colegii lui nu încercau să descopere o nouă mişcare a ochiului, ci o acţiune involuntară care se produce în timp ce clipim, aşa-numitul ,,nistagmus torsional optokinetic". Acesta se întâmplă în momentul în care aparatul nostru vizual încearcă să perceapă imaginea unui obiect aflat în mişcare.

În încercarea de a afla dacă acest proces se desfăşoară în timp ce clipim, specialiştii au studiat 11 subiecţi, cărora le-au analizat mişcările ochilor în timp ce participanţii trebuiau să urmărească anumite modele cu puncte. Rezultatele experimentului au arătat că mişcările ochilor sunt resetate de fiecare dată la unghiuri diferite, între 3 şi 8 grade, în funcţie de subiect, mai mult decât atât, resetările continuă să aibă loc până în momentul în care muşchii oculari se întind la maximum. 

După ce au constatat că muşchii oculari ating maximul de lungime, specialiştii şi-au dat seama că ochii revin la starea pe care au avut-o iniţial. În timpul acestei mişcări, ochiul se stabilizează, într-un mod asemănător cu cel al folosit de camerele foto şi video pentru a produce imagini clare. 

Procesul identificat a fost denumit ,,mişcare de resetare asociată cu clipitul" (,,blink-associated resetting movement" sau ,,BARM"). Experţii spun că această acţiune are loc chiar şi în momentul în care ne îndreptăm atenţia asupra unui obiect aflat în repaus, deoarece mişcările detensionează muşchii oculari indiferent de situaţie. 

Prin intermediul noului experiment, specialiştii germani au dovedit, de asemenea, cât de important este clipitul în viaţa noastră de zi cu zi. Astfel, pe lângă faptul că ne menţine ochii în permanenţă umezi, procesul ajută la crearea unor scurte momente de repaus pentru creier, pe parcursul activităţii sale din timpul zilei. 

Sursa: sciencealert.com

Vă mai recomandăm şi: Retina creată din celule stem, primul pas spre ochiul creat în laborator

                                             De ce clipim din ochi?

                                             A fost creat primul ochi artificial inspirat de structura organului vizual al muştei drosofile (VIDEO)

Tag-uri: descoperire | mişcare | ochi | rol | imagini | proces