Home » Știință » Cercetătorii au reuşit să realizeze ţesut funcţional prin inginerie tisurală

Cercetătorii au reuşit să realizeze ţesut funcţional prin inginerie tisurală

Publicat: 03.09.2016
Cercetătorii au reuşit să realizeze ţesut funcţional prin inginerie tisurală
Bolile ficatului afectează atât copiii, cât şi adulţii. Transplantul de ficat este printre cele mai eficiente tratamente pentru bolile de ficat în stadiu terminal. Însă lipsa donatorilor şi medicamentele imunosupresoare fac ca acest tratament să fie complicat.

Experţii au încercat să realizeze diferite alternative, însă fiecare include limitări semnificative. De exemplu, transplantul de celule din ficat necesită un donator care în general este greu de găsit şi un protocol de perfuzie prin care se pierd multe celule. Acest tip de transplant durează mai puţin de un an. În general, majoritatea solicită un nou  transplant de ficat. Celulele stem pluripotente introduse în organism reprezintă o altă posibilitate de tratament, însă celulele nu se dezvoltă în hepatocite, celula matură a ficatului. Însă acestea continuă să fie necesare pentru tratamentul de lungă durată, unul care ar putea elimina medicamentele imunosupresoare.

,,Bazându-mă pe succesul pe care l-am obţinut creând intestine prin ingineria tisurală şi alte tipuri de celule, ipoteza mea este că dacă vom modifica protocolul utilizat pentru a crea intestine vom putea să creăm unităţi organoide hepatice care ar putea genera ţesut tisural funcţional atunci când  ficatul este transplantat,” a declarat pediatrul şi chirurgul Tracy C. Grikscheit.

Echipa a reuşit să genereze unităţi organoide hepatice din ficatul oamenilor şi cel al şoarecilor, experţii au implantat ambele variante într-un model murin. Desigur, organizarea celulelor este diferită de cea a ţesutului ficatului normal.

Albumina umană, principalul tip de proteină din sânge, a fost detectată în serul din şoarecele gazdă, indicând că există funcţiile excretoare in vivo ale ingineriei tisurale a ficatului derivată de la om. În cazul şoarecelui, ţesutul realizat prin inginerie tisurală a reuşit să îndeplinească unele funcţii hepatice.

Sursa: Science Daily

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: 

 
 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase