Primele detalii despre aterizarea sondei Schiaparelli pe Marte. Propulsoarele s-ar fi oprit mai devreme decât era prevăzut în plan

20 10. 2016, 20:40

Primele semnale  preluate din undele radio captate de către Giant Metrewave Radio Tescope (GMRT), localizat în Pune, India,   şi de Mars Express al ESA sugerează că modulul a completat cu succes majoritatea paşilor din manevra de şase minute de aterizare. 

Semnalele înregistrate de Pruma şi Mars Express s-au oprit la puţin timp după momentul în care era aşteptată amartizarea. Discrepanţa dintre cele două seturi de date este acum analizată de către experţii din centrul operaţional  ESA din Darmstadt, Germania.

Datele analizate parţial sugerează că etapa de intrare şi coborâre au fost îndeplinite cu succes. Însă, după cum afirmă experţii de la sol, ejectarea paraşutei s-ar fi produs mai devreme decât era aşteptat , însă analizele nu sunt încă complete. De asemenea, propulsoarele s-ar fi aprins cu succes, dar se pare că s-ar fi stins mult mai devreme, altitudinea la care s-a fi petrecut evenimentul este încă necunoscută.

Sursa: ESA

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: 

A fost lansată misiunea „ExoMars 2016”. Scopul acesteia: detectarea vieţii pe suprafaţa planetei roşii – VIDEO
 
Reuşită parţială a europenilor în misiunea istorică de pe Marte – Update
 
Agenţia Spaţială Europeană a ales locurile în care sonda ExoMars ar putea coborî pe Planeta Roşie
 
A existat viaţă pe Marte? O descoperire importantă răspunde la această întrebare