Home » Știință » Aproape jumătate dintre copiii cu malformaţii cardiace, din România, nu ajung să se trateze

Aproape jumătate dintre copiii cu malformaţii cardiace, din România, nu ajung să se trateze

Aproape jumătate dintre copiii cu malformaţii cardiace, din România, nu ajung să se trateze
Publicat: 03.11.2016
Situaţia copiilor cu afecţiuni cardiovasculare este dramatică în România. În fiecare an, sute de copii care suferă de boli de inimă mor din cauza absenţei centrelor de intervenţie şi a specialiştilor.

Deşi beneficiază de formularul E 112, multe familii nu au bani să îşi asigure finanţarea pentru intervenţii în străinătate, avertizează medicii prezenţi la un eveniment ce a avut loc de curând la Facultatea de Medicină a Universităţii Lucian Blaga din Sibiu, numit „Şansa la viaţă a copiilor cu Afecţiuni Cardiovasculare”, scrie CSID.

„Anual, 1500 de copii cu malformaţii cardiace au nevoie de operaţie, din care 700 nu reuşesc să beneficieze de o intervenţie chirurgicală”, a atras atenţia chirurgul Victor Costache.

Operarea malformaţiilor cardiovasculare ale copiilor în România, o posibilă soluţie

Acest lucru s-ar putea întâmplă dacă statul ar permite şi clinicilor private includerea în sistemul de decontare al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, susţin specialiştii.

Această situaţie creează o falsă competiţie între sistemele public şi privat, care ar putea fi rezolvată într-o săptămană dacă Ministerul Sănătătii şi CNAS ar colabora cu specialiştii în chirurgie cardiovasculară.

Dacă vorbim despre decontări, CNAS decontează între 1.500 şi 2.000 de euro pentru o operaţie pe cord deschis realizată în spitalele de la noi, deşi costul real al unei operaţii este între 6.000 şi 7.000 de euro. În cazul pacienţilor trimişi în străinătate, statul e nevoit să deconteze între 45.000 şi 50.000 de euro pentru o singură intervenţie.

Din aceşti bani ar putea fi operaţi în România şapte copii. Formularul E 112 e folosit abuziv în România, pentru intervenţii care pot fi făcute în ţară.

„Datoriile pe care le înregistrează România sunt cauzate de modul abuziv în care e folosit acest formular”, spune prof dr. Victor Costache.

Dr. Horaţiu Suciu, şeful clinicii de Chirurgie Cardio-Vasculară de la Târgu Mureş, spune la rândul său: „Într-un an operăm circa 60 de copii nou-născuti cu malformaţii grave. Avem bani doar pentru acest număr. Încă pe atâţia suntem nevoiţi să-i refuzăm în fiecare an, din cauza lipsei fondurilor asigurate. Sunt copii care sunt trimişi prin transfer de la alte unităţi medicale, dar pe care nu-i putem opera. În România s-ar putea rezolva toate cazurile de afecţiuni cardiace, atât la adulţi, cât şi la copii, cu condiţia că statul să se implice în sprijinirea financiară a acestor intervenţii”.

Citeşte continuarea în CSID!

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase