Abilitatea INCREDIBILĂ pe care o deţin 1% din oameni. Fenomenul ar putea explica modul în care creierul uman percepe timpul

19 11. 2016, 19:00

Aproximativ 1% din populaţie deţine o abilitate stranie, numită ,,sinestezia calendarului”, ceea ce înseamnă că pot vizualiza cu detalii clare calendarul elaborat al lunilor anului. De exemplu, o femeie poate vizualiza lunile viitoare sub forma unui ,,V” simetric. O altă femeie vizualizează calendarul sub forma unui cerc, luna decembrie trecând pe lângă corpul său indiferent de ce lună a anului este de fapt.

Pentru prima dată, cercetătorii au reuşit să demostreze că aceste imagini nu sunt doar mentale, uneori fiind mult mai reale. Descoperirea i-ar putea ajuta să înţeleagă modul în care creierul percepe timpul. 

,,Experimentele noastre ne furnizează, pentru prima dată, o dovadă clară a veridicităţii fenomenului ca fiind natural,” a declarat echipa din cadrul Universitatăţii  California din San Diego.

Sinestezia este un fenomen neurologic în care traiectorii senzoriale şi neurologice stimulează o traiectorie secundară. Oamenii care experimentează acest fenomen se numesc sinestezişti, unii dintre ei pot simţi gustul cuvintelor, în timp ce alţii văd literele precum culori. 

Pentru sinesteziştii calendarelor, ei pot vizualiza în faţa lor calendarul în timp ce încearcă să se gândească la lunile anului.

Până acum, fenomenul a fost foarte misterios, iar cercetătorii nu reuşiseră să înţeleagă modul în care funcţionează. Pentru a înţelege fenomenul, echipa a realizat mai multe experimente cu ajutorul a doi sinestezişti. ,,ML”, femeia care poate vedea lunile anului într-un ,,V” simetric, şi ,,EA”, care poate vizualiza calendarul sub forma unui cerc de hula-hoop.

Calendarul lui ML este atât de specific încât poate vedea fiecare lună scrisă cu fond Helvetica. Pentru a vedea dacă fenomenul este real, ML a desenat calendarul pe un ecran, utilizând un arătător cu laser, de-a lungul mai multor luni. 

De fiecare dată când l-a desenat, lungimea şi unghiul V-ului erau aceleaşi.

Pe ML, echipa a rugat-o să spună lunile anului invers. De fiecare dată, aceştia i-au cerut să elimine unele luni. Dacă ML putea vizualiza lunile anului, sarcina ar fi fost mult mai uşoară pentru ea decât pentru grupul de control. ML a putut să recite fiecare a treia lună de la coadă la capăt,  durând 1,88 de secunde pentru a spune luna, în timp ce grupului de control i-au trebuit 4,48 de secunde pentru fiecare lună. 

,,În timpul testului, am putut să o observăm pe ML în timp ce inspecta calendarul,” a declarat cercetătorul Vilayanur Ramachandran. 

Sursa: Science Alert

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: 

Ce culori vedeţi când ascultaţi aceste piese? Testul care dezvăluie dacă în creierul tău există o legătură între sunete şi culori
 
Misterul aurelor energetice a fost dezvăluit
 
Noua abilitati umane extraordinare
 
Cum creează ciupercile halucinogene acele stări speciale?