Prima pagină Stiinta

10 mituri medicale care încă sunt crezute

Ana-Maria Iosif 12.27.2016 | ● Vizualizări: 4971
Sursa: 123rf.com     + zoom
Galerie foto (1)

Auzim din ce în ce mai multe mituri cu privire la sănătatea noastră, însă cele mai multe lucruri sunt, de fapt, mituri. Mai jos sunt câteva dintre cele mai populare.

1. Vaccinul cauzează gripă şi chiar şi autism

Cu toate că după injectarea unui vaccin poate apărea febra, rumorile cu privire la apariţia gripei sunt nefondate. În ceea ce priveşte autismul, acest mit a apărut în anul 1998, când a fost publicat un articol în ziarul The Lancet. În acesta se menţiona că părinţii a 8 copii care sufereau de autism afirmau că sunt de părere că un vaccin împotriva pojarului le-a cauzat acea boală. În urma unui studiu demarat în 2002, în Marea Britanie, s-a demosntrat că nu există nicio legătură între vaccin şi autism.

2. Vitaminele te fac mai sănătos

Vitaminele nu doar că pot fi ineficiente, ci şi periculoase, au arătat studiile. De exemplu, un studiu publicat în 2016 a arătat că unele femei bătrâne care iau suplimente de calciu prezintă un risc crescut al apariţiei demenţei. Mai mult, cercetătorii au descoperit că administrarea unei mari cantităţi de vitamine poate creşte riscul apariţiei cancerului.

Pe lângă efectele periculoase pe termen lung, există şi efecte directe, pe termen scurt. Organismul unui bărbat din Pennsylvania care lua vitamine pe bază de plante a reacţionat precum în cazul unei otrăviri.

Este mult mai sănătos ca vitaminele să fie preluate din alimente.

3. Iernile reci sunt cauza răcelilor

Acest mit este comun în toată lumea, dar acest lucru nu este adevărat, căci temperaturile scăzute nu ne fac mai vulnerabili în faţa virusurilor. Acest lucru a fost descoperit în anul 1968, atunci când un grup de medici britanici au expus câţiva voluntari unor condiţii de temperatură scăzută. Chiar dacă au fost rugaţi să ia contact cu apa rece, în acele momente aceştia nu au fost mai expuşi în faţa unei răceli decât anterior. Mai mult, aerul rece nu face nicio diferenţă în acest sens, iar expunerea la aerul rece poate, dimpotrivă, să fie benefic pentru corp.

Însă, o explicaţie a acestui mit există: în atmosfera umedă şi rece, virusurile se pot difuza mult mai uşor.

4. Folosim doar 10% din activitatea cerebrală

În ceea ce priveşte acest mit, cercetătorii l-au demonstrat în urma scanării unor creiere, dar ideea este atât de des întâlnită pentru că se promovează concepţia conform căreia potenţialul nostru nu trebuie să fie exploatat la maxim.

5. Zahărul transformă copiii în mici monştri

Este greu să găseşti un părinte care nu crede acest lucru, dar nu este aşa. Un senzor poziţionat la încheietura mâinii copiilor a demonstrat exact opusul: copiii acţionau într-un mod discret.

6. Trebuie să stai treaz după ce ai suferit o contuzie

Oricine se confruntă cu o contuzie are nevoie de îngrijre medicală, dar mitul conform căruia în urma acestui eveniment somnul este interzis a apărut în urma greşitei înţelegeri a acestui tip de rană şi a faptului că urmează o comă sau chiar moartea, dar acest lucru se întâmplă doar foarte rar.

7. Guma de mestecat se păstrează în stomac timp de 7 ani

Cu toate că este adevărat că multe ingrediente din care este produsă guma sunt nedigerabile, asta nu înseamnă că aceasta rămâne în stomac timp de 7 ani.

8. Cititul în lumină slabă sau poziţionarea în apropierea ecranului TV afectează vederea

Lumina slabă afectează ochii, spune un vechi mit. Dar nu s-a descoperit nicio dovadă care să suţină acest lucru. Mitul cu privire la televizor a apărut în anul 1960, dar atunci era adevărat: multe dintre primele televizoare color cauzau afecţiuni ale ochilor, dar cele din ziua de astăzi nu au un astfel de efect.

9. Trebuie să bei cel puţin 8 pahare de apă pe zi

Acest mit a apărut în anul 1945, atunci când Comitetul pentru Mâncare şi Nutriţie al Consiliului National de Cercetare al SUA a afirmat că adulţii trebuie să cosume aproximativ 2,5 litri de apă pe zi, echivalentul a 8 pahare.

10. Trebuie să aştepţi o oră după ce ai mâncat pentru a înota

Este adevărat că multe exerciţii viguroase nu sunt recomandate, sunt chiar inconfortabile după o masă copioasă, dar nu afectează cu nimic. Crampele pot apărea în orice moment, chiar dacă ai mâncat sau nu.

Sursa: Live Science

Citeşte şi:

15 mituri despre spaţiu şi fizică au fost demontate

Adevărul ştiinţific din spatele a 8 mituri alimentare foarte răspândite

Cinci MITURI pe care să le ignori anul acesta

Cinci MITURI despre corpul bărbaţilor

Tag-uri: mituri | medici | sanatate | 25