Aceasta poate fi cea mai bună explicaţie pentru existenţa megastructurii extraterestre. ”Consider că este pe primul nivel al explicaţiilor”

12 01. 2017, 09:00

De peste un an, oamenii de ştiinţă se chinuie să rezolve misterul fluctuaţiei neregulate de lumină provenită de la steaua KIC 8462852, numită şi Steaua Tabby sau „megastructura extraterestră”.

După respingerea a câtorva ipoteze, există una nouă, care indică probabilitatea existenţei unor rămăşiţe a unei planete care a fost absorbită în stea.

Aşadar, cercetătorii de la Universitatea Columbia sugerează că steaua prezintă aceste intermitenţe în transmiterea luminii datorită rămăşiţelor unei planete sau a lunilor acesteia.

În mod normal, când o planetă trece prin faţa stelei se observă o descreştere a intensităţii luminii cu 1%, dar în acest caz scăderile în intensitate ajung până la 22%. S-a speculat că un obiect foarte mare trece prin faţa stelei, dar nu s-a putut explica de ce această scădere bruscă a luminozităţii are un caracter neregulat.

De asemenea, a fost observată o descreştere generală a intensităţii luminii din 1890 până în 1989. Echipa susţine că, dacă KIC 8462852 a absorbit o planetă, energia eliberată a cauzat o creştere în luminozitate, iar acum suntem în faza în care steaua revine la luminozitatea originală.

Cercetătorii emit posibilitatea ca o astfel de coliziune să fie mai des întâlnită decât s-a crezut până acum. Brian Metzger, savantul care a condus acest studiu susţine că, pe timpul vieţii unei stele, „ceva în jurul a 10 planete Jupiter cad într-o stea”.

Acesta dezvăluie şi că „aceste fluctuaţii de lumină durează doar câteva zile, aşadar când vedem una trebuie să alertăm toate telescoapele”, astfel cercetătorii întâmpină o dificultate în culegerea informaţiilor.

Misterul nu este complet rezolvat, mai putând exista răsturnări de situaţie. Totuşi, ipoteza se potriveşte dovezilor. Astrofizicianul Jason Wright de la Penn State University, care nu a fost implicat în acest studiu, susţine că „lucrarea propune un scenariu cumulat într-o notă credibilă. Consider că este pe nivel al explicaţiilor.”

Sursa: Science Alert

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Există o megastructură extraterestră în galaxia noastră? O stea celebră nedumereşte savanţii de câteva luni bune

Misterul ”Megastructurii extraterestre” s-a adâncit. Ce au descoperit cercetătorii

Savanţii cred că au rezolvat misterul MEGASTRUCTURII extraterestre

Anunţul NASA despre descoperirea celei de-a 13-a zodii. ”Am realizat calcule”