Home » Știință » Consumul mare de analgezice, cauza apariţiei unei afecţiuni grave. Ibuprofenul s-a dovedit cel mai periculos după analizarea a 450.000 de persoane

Consumul mare de analgezice, cauza apariţiei unei afecţiuni grave. Ibuprofenul s-a dovedit cel mai periculos după analizarea a 450.000 de persoane

Consumul mare de analgezice, cauza apariţiei unei afecţiuni grave. Ibuprofenul s-a dovedit cel mai periculos după analizarea a 450.000 de persoane
Publicat: 16.05.2017
Aceasta este concluzia la care au ajuns cercetătorii în urma unui studiu în care au fost analizate date provenite de la aproximativ 450.000 de persoane.

Ibuprofenul şi celelalte analgezice comune pot conduce la creşterea riscului de apariţie a infarctului după doar o săptămână de administrare continuă, scrie Gândul, citând un studiul publicat în British Medical Journal.

 

 

Oamenii care iau doze mari din acest tip de medicamente prezintă riscul cel mai mare, iar acesta din urmă creşte după doar şapte zile de administrare neîntreruptă de analgezice.

Datele cercetătorilor arată că riscul de apariţie a infarctului a crescut cu până la 50% în cazul celor care luau analgezice faţă de cei care nu foloseau astfel de pastile.

Ibuprofenul, luat într-o doză mare, este cel mai periculos. Asta în condiţiile în care doza recomandată de specialişti pentru acest medicament este de maximum patru pastile de concentraţie 400mg pe zi.

Studiul citat arată că în cazul persoanelor care au luat ibuprofen zilnic timp de o săptămână riscul de apariţie a infarctului a crescut cu până la 48%, diclofenacul capsule având un risc cu două procente mai ridicat. Totuşi, specialiştii atrag atenţia asupra ibuprofenului, deoarece acesta este cel mai utilizat analgezic în ultimii ani. Datele mai arată că dacă o persoană continuă „regimul” cu ibuprofen pentru o lună de zile, riscul de infarct poate ajunge şi la 75%.

Cercetătorii cred că aceste medicamente ar putea cauza contractarea arterelor, conducând la creşterea retenţiei de fluid şi la creşterea tensiunii arteriale. De asemenea, există teorii comform cărora analgezicele ar influenţa trombocitele şi, astfel, să favorizeze formarea cheagurilor de sânge.

Autorii studiului atenţionează asupra faptului că toate medicamentele au efecte adverse atunci când sunt luate în exces şi fără un motiv bine definit. De multe ori, oamenii apelează la analgezice chiar şi la cea mai mică durere şi nu doar atunci când este într-adevăr nevoie de intervenţie medicamentoasă.

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase