Prima pagină Stiinta

Cercetătorii au descoperit un mecanism fascinant al creierului: poate avea o viteză de răspuns de 10 ori mai mică decât timpul reflexului de clipire

Alexandru Voiculescu 06.09.2017 | ● Vizualizări: 727
Credit: 123RF     + zoom
Galerie foto (1)

Savanţii au analizat reglarea intensităţii cu care liliecii emit ultrasunete, dezvăluind că aceasta se modifică în funcţie de sunetele din jur, cu o viteză de doar 30 de milisecunde, a zecea parte din timpul clipitului.

Procesul prin care liliecii (şi alte specii, chiar şi oamenii) îşi „ridică” vocea este unul mai degrabă complex: de la ureche, la creier, la vocalizare, ceea ce teoretic ar necesita mai mult timp decât se credea anterior, scrie Science Daily.

Acesta se mai numeşte şi efectul Lombard şi pentru că se întâmplă atât de rapid, cercetătorii de la John Hopkins University au rezolvat şi un mister în ceea ce priveşte mecanismul neural care stă la baza lui, ajungând la concluzia că este un reflex fundamental temporal şi nu un comportament cognitiv mai profund care ar fi necesitat un timp de procesare mai îndelungat.

Studiul, publicat recent în jurnalul Proceedings of the National Academy of Sciences, a avut în vedere monitorizarea a doi lilieci în timpul vânatului, cu ajutorul a 14 microfoane. În unele cazuri, cercetătorii au lăsat liliecii să vâneze în linişte, iar în alte momente au folosit zgomote de varii intensităţi. Oamenii de ştiinţă au observat că liliecii îşi „ridică tonul” sau îl coboară în funcţie de zgomotele din jur, iar procesul complex are loc în doar 30 de milisecunde, un timp de cinci ori mai mic decât se credea anterior.

În afară de înţelegerea acestui proces evolutiv al liliecilor, studiul a mai avut şi miza de a „înţelege conexiunile dintre auz şi vocalizare, inclusiv controlul/reglarea vocii la oameni”, conform cercetătoarei Cynthia Moss, care a participat la acest studiu.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Liliecii vampiri au început să se hrănească cu sânge uman pentru prima dată. ''Suntem surprinşi''

Veste bună pentru persoanele oarbe! Pot învăţa să se orienteze cu ajutorul sunetelor

Peste 80 de lilieci ''reabilitaţi'' au fost eliberaţi în Grădina Botanică din Bucureşti - VIDEO

A fost descoperit „liliacul-panda” – un exemplar atât de rar încât a dus la crearea unui nou gen! (GALERIE FOTO)