Home » Știință » Copiii cu deficienţe de auz şi văz pot asista la fenomene ştiinţifice, la Casa Experimentelor

Copiii cu deficienţe de auz şi văz pot asista la fenomene ştiinţifice, la Casa Experimentelor

Publicat: 10.10.2017
Casa Experimentelor a adaptat aparatele care generează fenomene ştiinţifice şi pentru persoanele cu deficienţe de auz şi văz, prin introducerea unor tablete, care conţin fişiere audio şi video special concepute pentru nevoile lor, potrivit reprezentanţilor asociaţiei.
„Prin acest proiect, aceşti copii au acces gratuit, asigurăm şi transportul în Bucureşti. La fiecare exponat există tablete, care conţin fişiere audio şi fişiere video adaptate nevoilor lor pentru a explora ca toţi ceilalţi copii. Pot fi persoane nevăzătoare, care nu s-au plimbat niciodată cu bicicleta. Aici au ocazia la generatorul cu pedale, de exemplu. Poate au fost în parc şi le-a fost teamă să se dea în învârtitoare, iar acum o pot face aici, în condiţii de siguranţă maximă. Acest proiect se adresează unui număr de peste 100.000 de persoane cu deficienţe de auz şi văz. Sperăm să îi atragem măcar pe cei 800 de elevi, care sunt în Bucureşti în judeţele limitrofe”, a declarat directorul Casei Experimentelor, Gabriela Ionescu, citată de Mediafax.

Conducerea Casei Experimentelor a precizat că a aplicat pentru acest proiect după ce mai multe persoane cu astfel de dizabilităţi nu au avut posibilitatea de a admira fenomenele ştiinţifice prezentate.

„Decizia de accesibilizare a venit după o experienţă tristă, când o familie cu un membru nevăzător a venit aici, iar persoana respectivă a fost nevoită să stea jos, pe un scaun, într-un colţ până când toţi ceilalţi au vizitat Casa Experimentelor. Din acel moment am hotărât că este timpul să fim şi noi în rândul centrelor ştiinţifice din lume, să fim deschişi şi acestui grup ţintă. Am aplicat proietul nostru la o fundaţie, care ne-a oferit finanţarea necesară”, a adăugat directorul Casei Experimentelor.
 
Casa Experimentelor a fost special pregătită pentru a-şi primi vizitatorii atât prin ajustarea a 80 de experimente din totalul de peste 100, prin instruirea personalului şi a voluntarilor pentru o mai bună interacţiune cu beneficiarii , dar şi prin amenajarea spaţiului expoziţional.
Foto: Oana Despa / Mediafax
 
Totodată, experimentele din cadrul proiectului au fost testate de către persoane cu deficienţe de văz şi auz pentru a pregăti cât mai bine vizitele copiilor care vor învăţa să observe, să adune fapte şi să tragă concluzii care le vor antrena astfel gândirea legată de fenomenele întâlnire în viaţa de zi cu zi.
 
„Elevii liceului nostru, având dizabilităţi, pot să afle date despre fiecare aparat, printr-o tabletă. Atmosfera este foarte plăcută, elevii sunt foarte interesaţi şi foarte încântaţi de tot ce este aici, pentru ei este o atmosferă magică, fascinantă să poată intra în contact cu toate aceste experimente. Sunt multe senzaţii tactile şi olfactile, care pe ei în încântă. Suntem impresionaţi de toate aceste aparate. Liceul nostru a început astăzi Şcoala Altfel, şi chiar în prima zi, am hotărât că cel mai frumos pentru ei este să vină la Casa Experimentelor, ţinând cont de update-ul făcut special pentru persoanele cu dizabilităţi. Suntem bucuroşi să fim aici, mai ales că unii nu aveau resurse materiale pentru a vizita un astfel de loc”, a explicat Dragoş Vişan, profesor de limba română la Liceul Tehnologic Special „Regina Elisabeta” din Bucureşti.
 
Investiţia totală s-a ridicat la aproximativ 165.000 de lei, dintre care 130.000 de lei au fost oferiţi de o fundaţie care se ocupă cu proiecte caritabile.
 
Casa Experimentelor s-a deschis în urmă cu aproximativ doi ani şi este un centru ştiinţific dedicat copiilor care pot interacţiona în mod direct cu cele peste 100 de experimente.
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase