Home » Știință » Staţia Spaţială Chineză se va prăbuşi în câteva luni pe Pământ

Staţia Spaţială Chineză se va prăbuşi în câteva luni pe Pământ

Staţia Spaţială Chineză se va prăbuşi în câteva luni pe Pământ
Publicat: 14.10.2017
O staţie spaţială chineză care cântăreşte 8,5 tone se îndreaptă către Pământ, iar specialiştii se aşteaptă să se ciocnească de suprafaţă în câteva luni.

Tiangong-1 a fost lansat în 2011 şi este descris ca fiind un ”potenţial simbol politic” al Chinei, parte a unui plan ambiţios chinez de a se delimita ca o superputere spaţială. Conform The Guardian, staţia spaţială a fost utilizată atât pentru misiuni cu echipaj, cât şi pentru unele fără astronauţi la bord. Totodată, în 2012 a fost vizitată de prima femeie astronaut din China, Liu Yang. 

În 2016, în urma unor speculaţii, oficialii chinezi au confirmat că au pierdut controlul staţiei spaţiale şi că aceasta se va prăbuşi pe Pământ între octombrie 2017 şi aprilie 2018. Din acel moment starea staţiei s-a deteriorat. În ultimele săptămâni a intrat în atmosfera densă a Pământului şi a început să piardă din altitudine rapid. ”În prezent, perigeul se află la 300 de kilometri, iar viteza de cădere s-a accelerat,” a declaratJonathan McDowell, astrofizician din cadrul Universităţii Harvard. 

Deşi majoritatea părţilor din staţia spaţială vor arde în atmosferă, McDowell afirmă că unele părţi care ar putea cântări până la 100 de kg s-ar putea ciocni de suprafaţa Pământului. Conform oficialităţilor din China, riscurile ca aceste deşeuri să lovească într-o zonă populată este redus. Însă prezicerea locului în care se va prăbuşi este extrem de dificilă, chiar şi cu câteva zile înainte de prăbuşire. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: 

 
 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase