Home » Știință » Computerele cuantice au reuşit să rezolve o problemă imposibilă pentru computerele convenţionale

Computerele cuantice au reuşit să rezolve o problemă imposibilă pentru computerele convenţionale

Computerele cuantice au reuşit să rezolve o problemă imposibilă pentru computerele convenţionale
Publicat: 04.12.2017
Computerele obişnuite nu au capacitatea de a prezice modul de interacţiune dintre 50 de atomi, susţin specialiştii. Deşi anterior aceştia considerau că problema interacţiunii nu ar putea fi rezolvată nici de un supercomputer, în prezent în două laboratoare din SUA a fost proiectată o maşinărie care poate simula magnetismul cuantic la o astfel de scală.

Rezultatele publicate de cele două laboratoare demonstrează capacităţile a două computere cuantice care depăşesc computerele obişnuite, informează Live Science.  Conform unia dintre membrii laboratorului din cadrul Harvard, noul dispozitiv este ”Practic un simulator cuantic”.

Aşadar, acest nou computer este construit pentru a îndeplini o sarcină specifică: studierea evoluţiei sistemelor cuantice. Spre deosebire de computerele cuantice create anterior, acesta nu va putea decripta codurile băncilor sau să descopere care este cel mai înalt vârf dintr-un lanţ muntos.

De fapt maşinăriile din cadrul Harvard şi Universitatea din Maryland au fost create pentru a rezolva o singură problemă: dacă un sistem cuantic complicat este creat într-o anumită stare, cum se va mişca şi cum va evolua?

Cele două simulatoare reuşesc să rezolve această problemă prin intermediul utilizării atomilor ca şi qubiţi (unitatea fundamentală a computerelor cuantice). Acestea utilizează lasere şi camere cu vid, însă cele două maşinării nu sunt la fel. Cea din Maryland utilizează ioni de yterbiu sub forma qubiţilor. Cercetătorii au capturat 53 dintre aceştia într-un singur loc prin intermediul micilor electrozi care au creat un câmp magnetic în vid. Apoi au lovit aceşti qubiţi cu lasere pentru ca temperatura lor să scadă până în faza în care aceştia au rămas relativ nemişcaţi. Qubiţii din cadrul UMD au stocat informaţia în interiorul atomilor sub forma unui ”spin al stărilor” (trăsătură specială a micilor particule din cadrul mecanicii cuantice).

Spre deosebire de cel din Maryland, simulatorul de la Harvard nu funcţionează cu ioni sau electrozi.

”Ceea ce noi avem sunt 100 de raze de laser focusate pe o celulă în vid. În interiorul celulei existând un vapor de atomi de rubidium,”  a declarat Mikhail Lukin, unul dintre specialiştii din cadrul laboratorului din Harvard. Acţionând sub forma unor pensete optice, laserele trag căte un singur atom din vapor şi permit specialiştilor să-şi programeze dispozitivul prin aranjarea atomilor în tiparul pe care şi-l doreau să-l testeze înainte de începerea simulării.

Atunci când toţi atomii sunt amplasaţi în locurile dorite şi întregul sistem ajunge la temperatura de zero absolut, maşinăria loveşte din nou atomii cu o rază laser ce provoacă atomii să intre în starea Rydberg.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: 

D-Wave: tehnologia care va schimba Terra mai mult decât toate invenţiile de până acum (VIDEO)

O inovaţie fără precedent ce va revoluţiona lumea computerelor va fi dezvăluită în această săptămână

Un prototip al IBM atinge un nou punct de cotitură în crearea calculatorului cuantic

Un grup de specialişti susţine că a inventat o metodă ”revoluţionară” de calcul cuantic

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase