Home » Știință » Cinci ”boli” rare care dau oamenilor superputeri

Cinci ”boli” rare care dau oamenilor superputeri

Cinci ”boli” rare care dau oamenilor superputeri
Publicat: 25.12.2017
De obicei, bolile sau condiţiile sunt asociate cu ceva neplăcut şi periculos, dar sunt unele situaţii în care acestea pot fi comparate cu superputeri

Conform Top Buzz, există câteva boli rare care nu doar îi face pe savanţi să redefinească termenul de boală, ci şi să facă din oamenii normali superoameni cu puteri speciale.

Supermemorie

Hipertimesia este condiţia care face ca o persoană să-şi amintească un număr vast de experienţe de viaţă în detaliu. Există doar 60 de persoane în lume cu un astfel de diagnostic. Pacienţi pot oferi descrieri detaliate despre fiecare zi din viaţa lor, chiar şi din copilărie. Pot recita pasaje din cărţile pe care le-au citit cu mulţi ani în urmă. Mai simplu spus, ţin minte tot, evenimente plăcute sau mai puţin plăcute.

Insensibilitatea la durere

Analgezia congenitală este o condiţie în care o persoană nu poate simţi durere fizică. Surprinzător, în ciuda rarităţii condiţiei, au fost depistate 40 de cazuri într-un singur sat din Suedia.

Deşi la prima vedere pare o superputere, persoanele nu pot şti dacă suferă de ceva: durerea este întotdeauna un bun indicator că ceva nu este în regulă cu organismul. De asemenea, este periculos în cazul copiilor care se pot răni.

Abilitatea de a face practic tot

Sindromul savantului este o condiţie rară specifică indivizilor cu tulburări de dezvoltare neurologică, precum autismul sau sindromul Asperger. Oamenii cu această condiţie sunt extrem de talentaţi în muzică, pictură, matematică, cartografie şi un spectru foarte larg de domenii.

Persoanele pot calcula instant înmulţiri ale numerelor cu trei cifre sau să numească ziua din săptămână în care a picat 5 mai 2017. Stephen Wiltshire, unul dintre oamenii cu această condiţie, a desenat o hartă detaliată a Londrei după un singur zbor.

În ciuda acestor aptitudini, persoanele cu această condiţie arată inferioritate în alte domenii, mai ales în cele cu o natură mai practică.

Insensibilitatea la frig

În afară de persoanele care nu simt durerea, există şi persoanele insensibile la frig. Spre exemplu, Wim Hof este un olandez care a pus doctorii în dificultate din cauza (sau datorită) abilităţii de a rezista la temperaturi extreme. A stat scufundat în gheaţă timp de 120 de minute, a urcat Mont Blanc îmbrăcat doar în pantaloni scurţi şi chiar a înotat  sub gheaţa rezervoarelor.

La fel ca în cazul durerii, condiţia poate fi periculoasă. Deşi o persoană nu poate simţi frigul, acest lucru nu înseamnă că organismul nu îl simte şi hipotermia se poate instala.

Absenţa fricii

Boala Urbach-Wiethe este o condiţie genetică rară care duce la lipsa completă a fricii. Sunt cunoscute doar 300 de cazuri, iar un sfert din acestea apar în Africa de Sud.

Cel mai faimos pacient care nu cunoaşte frica este o femeie din Statele Unite pe care cercetătorii au încercat să o sperie prin diferite metode: i-au dat şerpi şi păienjeni veninoşi, i-au arătat filme horror şi au închis-o în case bântuite. Toate încercările au fost în zadar.

Mai mult decât atât, femeia a povestit alte întâmplări care nu au speriat-o: un atac cu un cuţit şi un caz de violenţă din care abia a reuşit să scape cu viaţă. Frica este utilă, întrucât în acest mod, persoana poate evalua pericolul, de aceea lipsa fricii reprezintă o ameninţare pentru persoana în cauză.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Şase cazuri medicale care i-au şocat până şi pe doctori

Topul celor mai bizare cazuri medicale. Bărbatul fără creier şi femeia cu super-vedere

Viermi intestinali de peste 2 metri, marinari hermafroditi si resuscitare cu fum

Boala care omoară 11.000 de români anual. Care sunt simptomele ce ar trebui să se trimită la medic

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase