Home » Știință » Furtuna imensă de pe Neptun a început să se micşoreze

Furtuna imensă de pe Neptun a început să se micşoreze

Publicat: 19.02.2018
O imensă furtună observată pe suprafaţa lui Neptun a început să se micşoreze, conform unor imagini realizate de telescopul spaţial Hubble.

Furtunile întunecate de pe Neptun au fost descoperite iniţial la sfârşitul anului 1980 de către sonda Voyager 2.  De atunci până în prezent, Hubble a mai descoperit două alte astfel de furtuni la mijlocul anului 1990 care au dispărut în cele din urmă. Ultima furtună de acest tip  descoperită în 2015 a început însă să se micşoreze, informează Phys

Precum marea pată roşie de pe Jupiter, furtuna are o direcţie anticiclonică şi absorbe materie în interiorul său din centrul îngheţat al planetei. Aceste trăsături oferă astronomilor o oportunitate unică pentru studierea vânturilor de adâncime, ce nu pot fi măsurate direct. 

Principalul material din pata întunecată ar putea fi hidrogen sulfurat care probabil miroase precum ouăle stricate. Spre deosebire de marea pată roşie de pe Jupiter, ce există de 200 de ani, pata întunecată de pe Neptun există doar de câţiva ani. Aceasta fiind pentru prima dată când poate fi fotografiat în timp ce se micşorează. 

”Nicio altă sondă în afară de Hubble şi Voyager nu au putut observa aceste vârtejuri. Însă acum doar Hubble poate furniza informaţii necesare a înţelege cât de rare sau comune sunt aceste trăsături ale sistemului meteorologic de pe Neptun,” a declarat Michael H. Wong din cadrul Universităţii din California. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: 

 
 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase