Home » Știință » Cancerul ovarian ar putea fi transmis prin intermediul cromozomului X al tatălui

Cancerul ovarian ar putea fi transmis prin intermediul cromozomului X al tatălui

Cancerul ovarian ar putea fi transmis prin intermediul cromozomului X al tatălui
Publicat: 19.02.2018
Datele obţinute în uma unui studiu îndelungat a familiilor din SUA indică faptul că femeile ar putea moşteni cancerul ovarian prin intermediul cromozomului X transmis pe cale paternală, indiferent de alte gene sau alţi cromozomi asociaţi bolii agresive.

Kevin Eng din cadrul Roswell Park Comprehensive Cancer Centre, New York, a descoperit că o genă din cromozomul X este asociată dezvoltării incipiente a cancerului ovarian. Conform ABC News, femeile care au moştent mutaţiile genetice BRCA 1 şi 2 de la mamă sau tată sunt expuse unui risc crescut de dezvoltare a cancerului ovarian sau mamar.

Echipa de specialişti a colectat informaţii în decursul a 30 de ani şi a identificat că peste 890 dintre bunicile care au avut cancer ovarian au transmis nepoatelor lor afecţiunea. De asemenea, aproximativ în 28,4% dintre cazuri femeile au moştenit genele de la bunicile din partea tatălui, în timp ce în doar 13.9% dintre cazuri gena a fost transmisă de la bunicile din partea mamei. 

Pentru a putea analiza acest tipar, specialiştii au secvenţiat cromozomul X de la 157 de femei cu cancer ovarian. În urma analizei specialiştii au descoperit gena MACEC3. Femeile ce au moştenit această genă au fost diagnosticate, în medie, cu şase ani mai devreme decât cele ce nu au moştenit gena. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

 
 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase