Prima pagină Stiinta

Cercetătorii au reuşit să obţină, în premieră, lumină inversată

Oana Bujor 03.02.2018 | ● Vizualizări: 1100
Sursa: P. Li, CIC nanoGUNE     + zoom
Galerie foto (1)

Cercetătorii din cadrul CIC nanoGUNE, Spania, au dezvoltat o metasuprafaţă hiperbolică în care lumina se propagă într-o formă complet nouă. Reuşita ştiinţifică îi ajută pe specialişti să controleze şi să monitorizeze mult mai precis lumina.

Undele optice ce se propagă dintr-o sursă au în general o formă convexă, circulară. ''Precum undele de pe suprafaţa apei care apar atunci când arunci o piatră,'' a declarat Peinin Li din cadrul nanoGUNE şi principalul autor al studiului. 

Principalul motiv pentru propagarea circulară este reprezentat de faptul că mediul prin care călătoreşte lumina este în mod normal omogen şi izotropic, notează Phys.  Anterior, specialiştii au prezis la nivel teoretic că anumite suprafeţe structurale pot inversa propagarea lungimilor de unde. ''Pe aceste suprafeţe, denumite metasuprafeţe hiperbolice, undele emise dintr-un anumit punct se propagă doar în anumite direcţii într-o formă concavă,'' a explicat Javier Alfaro, coautor al studiului. 

Aceste unde neobişnuite sunt denumite  suprafeţe hiperbolice polaritonice, iar prin intermediul lor dispozitivele optice ar putea fi miniaturizate pentru a procesa mult mai eficient semnalele. Însă, metasuprafeţele hiperbolice sunt dificil de fabricat, deoarece este necesară o structurare precisă a nanometrilor. Specialiştii au reuşit să stăpânească această tehnică prin intermediul litografiei şi a utilizării nitritului de bord.  Pentru a observa modul în care undele se propagă de-a lungul unei metasuprafeţe, cercetătorii au utilizat o tehnică de nanoimagistică cu infraroşu. Iniţial, au amplasat un nanorod din aur pe metasuprafaţă ''Acesta joacă rolul pietrei aruncate în apă,'' spune Peining Li. Nanorodul concentrează lumina infraroşie într-un singur punct prin care apoi se propagă undele de-a lungul metasuprafeţei. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: 

 
 
 
 
Tag-uri: lumina | unde | control | forma | stiinta