Home » Știință » DARPA doreşte să „încetinească timpul biologic” pentru ca soldaţii să fie mai rezistenţi pe câmpul de luptă

DARPA doreşte să „încetinească timpul biologic” pentru ca soldaţii să fie mai rezistenţi pe câmpul de luptă

Publicat: 08.03.2018
DARPA doreşte să „încetinească timpul biologic” pentru ca soldaţii să fie mai rezistenţi pe câmpul de luptă
DARPA, agenţia americană care se ocupă cu dezvoltarea de noi tehnologii militare, a dat drumul la programul „Biostasis”, prin care încearcă să câştige timp pentru soldaţii răniţi grav pe câmpul de luptă. Cercetătorii speră să încetinească procesele biochimice în celulele vii, pentru a prelungi timpul după care acestea se prăbuşesc. Potrivit DARPA, ideea este „să încetineşti o viaţă pentru a salva o viaţă”.
Pentru a-şi atinge obiectivul, oamenii de ştiinţă caută inspiraţia în natură. Tardigradele, de exemplu, pot intra într-o stare numită „criptobioză”, care le permite să supravieţuiască în condiţii extreme, precum mediile cu temperaturi foarte scăzute sau cele cu un nivel foarte ridicat de radiaţii, informează Go4it.
 
Pentru acest proiect, DARPA acceptă propuneri de la oameni de ştiinţă. Pentru a avea succes, metoda folosită trebuie să poată introduce un organism în starea de anabioză fără a provoca daune prea mari. 
 
Agenţia este cunoscută pentru proiectele ciudate pe care le finanţează. DARPA vrea să obţină plante care să fie folosite în operaţiuni de spionaj, supraveghere şi monitorizare. Programul Advanced Plant Technologies (APT) şi-a propus să dezvolte „senzori organici” capabili să se susţină singuri. Aceştia ar urma să monitorizeze zona în care se află şi să raporteze anumite incidente.
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase