Home » Știință » O nouă pastilă extrem de promiţătoare poate fi primul contraceptiv masculin administrat pe cale orală

O nouă pastilă extrem de promiţătoare poate fi primul contraceptiv masculin administrat pe cale orală

Publicat: 20.03.2018
O nouă pastilă extrem de promiţătoare poate fi primul contraceptiv masculin administrat pe cale orală
La fel ca pastilele pentru femei, contraceptivul experimental pentru bărbaţi, DMAU, combină activitatea unui hormon masculin (precum testosteronul) şi progestinul (un antiestrogen). Conform cercetătorilor de la Universitatea Washington, acesta trebuie administrat o dată pe zi, timp de 30 de zile.

„DMAU reprezintă un pas major în dezvoltarea unei ‘pastile masculine’”, a precizat Stephanie Page, autoarea acestui studiu.

Progresul pentru crearea unei pilule contraceptive masculine a fost oprit din cauza problemelor la ficat care pot apărea odată cu administrarea de testosteron, scrie Science Daily.

DMAU conţine un acid gras, care încetineşte curăţarea organismului datorată administrării substanţei.

Noul contraceptiv a fost creat de National Institutes of Health şi Eunice Kennedy Shriver National Institute of Child Health and Human Development.

Pentru a studia eficienţa produsului, cercetătorii au inclus 100 de bărbaţi cu vârstele cuprinse între 18 şi 50 de ani, unde s-au testat trei doze diferite: 100, 200 şi 400 de miligrame. Studiul a durat 28 de zile şi a fost terminat de 83 de bărbaţi. Cercetătorii au prelevat mostre de sânge, pentru a testa nivelul de hormoni şi colesterol.

La cea mai mare doză de DMAU, 400 mg, participanţii au avut o scădere semnificativă a nivelului de testosteron şi a doi hormoni necesari pentru producţia de spermă. Nivelurile scăzute sunt în concordanţă cu contracepţia eficientă arătată în studiile pe termen lung.

„În ciuda nivelului scăzut de testosteron din sânge, foarte puţini subiecţi au raportat simptome specifice deficienţei sau excesului de testosteron”, a precizat Page.

„Toate grupurile care au luat DMAU au avut o creştere în greutate şi o descreştere a colesterolului bun, dar, conform lui Page, efectele sunt minore. Toţi participanţii au trecut cu succes de testele de siguranţă, inclusiv cele care au în vedere funcţionarea optimă a ficatului şi rinichilor.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Două pilule contraceptive vândute în România sunt acuzate de provocarea a cel puţin 23 de decese

Avertisment pentru toate femeile care folosesc pilule contraceptive. Unele pastile cresc riscul de cancer de sân

Pilula contraceptivă creşte masiv riscul de depresie. 80% dintre tinere pot ajunge la asta

Pastilele contraceptive au un efect nebănuit asupra creierului femeilor

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase