Home » Știință » Fizicienii au găsit ”ordine în dezordine” şi o nouă stare a materiei

Fizicienii au găsit ”ordine în dezordine” şi o nouă stare a materiei

Publicat: 09.04.2018
Fizicienii au găsit ”ordine în dezordine” şi o nouă stare a materiei
Cercetătorii de la Universitatea Illinois au identificat o nouă stare a materiei a cărei ordine structurală operează cu ajutorul regulilor mecanicii cuantice şi nu cu modelul clasic al termodinamicii.

În materialul clasic de tip spin ice, în care anumite faze par dezordonate, materialul este de fapt ordonat, dar într-o formă „topologică”, scrie Phys.

Spin ice este o substanţă magnetică ce nu are o singură stare de energie minimă, având momente magnetice (spin).

„Studiul nostru arată pentru prima dată că sistemele clasice pot avea faze ordonate topologic, care s-au observat până acum doar în condiţiile cuantice”, a precizat fizicianul Cristiano Nisoli, unul dintre autorii principali ai studiului.

În general, fizicienii clasifică fazele materiei ca ordonate, precum cristalul, şi dezordonată, precum gazele, şi fac acest lucru pe baza simetriei acestei ordini.

În cadrul noului studiu, echipa a explorat comportamentul unui material special numit Shakti spin ice care nu îşi atinge starea de energie scăzută pe măsură ce temperatura descreşte, aşa cum se întâmplă cu alte sisteme similare. „Sistemul rămâne blocat într-un mod în care nu se poate rearanja, chiar dacă o reorganizare  la scară largă i-ar permite să coboare într-o stare energetică mai scăzută”, a afirmat Peter Schiffer. Este evident că ceva era conservat, dar acel „ceva” a rămas un mister pentru savanţi.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Savanţii au descoperit o nouă fază a materiei: cristalele de timp

Savanţii au măsurat pentru prima dată forţa misterioasă care duce la alinierea cristalelor

Cercetătorii au demonstrat existenţa unei noi forme a materiei electronice

FOTO. Fizicienii au ”îndesat” un atom cu alţi atomi şi au descoperit o nouă stare a materiei

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase