Prima pagină Stiinta

El este Norman, primul tip de inteligenţă artificială psihopată. Rezultatele înfricoşătoare ale testului la care a fost supus

Oana Bujor 06.14.2018 | ● Vizualizări: 4109
Credit: Thunderbrush/MIT Media Lab     + zoom
Galerie foto (1)

Cercetătorii din cadrul MIT l-au creat pe ,,Norman'', primul tip de inteligenţă artificială psihopată.

Nu este vorba despre un film de groază, ci despre Norman, primul tip de inteligenţă artificială cu tulburări de comportament prezentat de către cercetătorii americani. AFP informează că principalul scop al creaţiei este de a explica în termeni laici cum sunt creaţi algoritmii, dar şi pentru a trage un semnal de alarmă privind potenţialele pericole ale dezvoltării AI. 

Norman reprezintă „un studiu de caz privind pericolele unei inteligenţe artificiale atunci când anumite date părtinitoare sunt utilizate în algoritmi de învăţare”, conform unor specialişti ai Institutului de Tehnologie Massachusetts. Pinar Yanardag, Manuel Cebrian şi Iyrad Rahwan, ce fac parte din echipa MIT, au adăugat că „fiecare maşinărie de învăţare are o idee centrală, datele pe care le utilizezi în acest proces pot influenţa semnificativ comportamentul inteligenţei artificiale”.

Norman a fost denumit după ucigaşul psihopat Norman Bates, din filmul „Psycho”, realizat de Alfred Hitchcock în 1960. Norman a fost „hrănit” doar cu imagini în care erau „persoane moarte”.  În cadrul testelor, cercetătorii au prezentat maşinăriei imagini cu pete de cerneală asemănătoare cu cele din testul psihologic Rorschach, pentru a determina ce vedea Norman în imagini. Rezultatele au fost comparate cu cele ale altor inteligenţe artificiale din grupul de control. 

Rezultatele sunt înfricoşătoare, în cazul unei imagini în care inteligenţa artificială vedea „două persoane care stau una lângă cealaltă”, Norman vedea „un bărbat care se pregăteşte să sară pe fereastră”. Aici pot fi observate 10 exemple de desene şi răspunsul pe care l-a oferit Norman, cât şi inteligenţa artificială obişnuită. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: