Home » Știință » Lucruri de ştiut despre vitamina B5: beneficii, surse, deficienţă şi supradoză

Lucruri de ştiut despre vitamina B5: beneficii, surse, deficienţă şi supradoză

Lucruri de ştiut despre vitamina B5: beneficii, surse, deficienţă şi supradoză
Publicat: 16.06.2018
Vitamina B5, numită şi acid pantotenic, este vitală pentru o viaţă sănătoasă. Precum toate vitaminele complexe B, B5 ajută la transformarea hranei în energie. B5 se găseşte în mod natural în multe surse de mâncare. Chiar şi numele „pantotenic” înseamnă „pretutindeni”.

Beneficii ale vitaminei B5

Vitamina B5 are numeroase beneficii. Este găsită în celule şi este vitală în multe reacţii chimice, conform unui studiu publicat în jurnalul Vitamins and Hormones.

„Acidul pantotetic este de obicei utilizat în combinaţie cu alte vitamine B în forma unei formule complexe de vitamina B”, a precizat Dr. Sherry Ross de la Providence Saint John’s Health Center din Santa Monica, California.

În general, vitaminele B transformă carbohidraţii în glucoză, combustibilul care produce energie. Conform celor de la University of Maryland Medical Center, vitaminele B ajută organismul să folosească lipidele şi proteinele şi sunt importante pentru menţinerea unui sistem nervos sănătos, a ochilor, a pielii, a părului şi a ficatului, relatează Live Science.

În mod particular, vitamina B5 ajută la crearea celulelor roşii ale sângelui, creează hormoni asociaţi stresului şi a celor sexuali, menţin un tract digestiv sănătos, procesează alte vitamine, în special B2 şi sintetizează colesterolul.

Vitamina B5 este folosită şi ca supliment în reducerea nivelului de colesterol şi s-a descoperit că este benefică în tratamentele împotriva diabetului.

Surse de vitamina B5

Cele mai bune surse de B5 includ ciupercile, legumele, lintea, avocado, laptele, ouăle, varza, organe precum ficatul şi rinichii, cartofii albi şi dulci, cerealele integrale şi drojdia, conform U.S. National Library of Medicine. În afară de aceste surse, Linus Pauling Institute din cadrul Oregon State University precizează că lista poate fi completată de broccoli, peşte, carne de pui, iaurt, gălbenuş de ou şi fructe de mare.

Cei de la University of Maryland Medical Center au menţionat că cele mai bune surse sunt porumbul, drojdia, conopida, roşiile, napii, arahidele, soia, seminţele de floarea soarelui, somonul, homarul şi mazărea.

De ce cantitate de vitamina B5 este nevoie

Există foarte puţină informaţie cu privire la cantitatea recomandată de comsum, de aceea nu există o doză zilnică recomandată (DZR) foarte bine stabilită. Există totuşi câteva linii de ghidare. Conform U.S. National Library of Medicine, dozele pe vârste sunt următoarele:

  • 0-6 luni: 1,7 mg/zi
  • 7-12 luni: 1,8 mg/zi
  • 1-3 ani: 2 mg/zi
  • 4-8 ani: 3 mg/zi
  • 9-13 ani: 4 mg/zi
  • 14 sau mai mult: 5 mg/zi

Femeile însărcinate sau care alăptează au nevoie de o cantitate mai ridicată de acid pantotetic şi ar trebui să consulte doctorii pentru mai multă informaţie.

Deficienţa de vitamina B5

O deficienţă de B5 este extrem de rară, apărând doar în cazurile de malnutriţie severă. Cel mai comun efect este o stare generală de indispoziţie. Alte efecte includ iritabilitate, insomnie, depresie, vărsături, dureri de stomac şi infecţii respiratorii.

Supradoza de vitamine B5

Întrucât vitamina B5 este solubilă în apă, excesul este filtrat de corp şi eliminat de sistemul excretor, astfel că există puţine temeri cu privire la supradozaj. „Nu există un nivel toxic cunoscut pentru B5”, a precizat Dr. Kristine Arthur de la Orange Coast Memorial Medical Center din Fountain Valley, California.

Dozele foarte ridicate de vitamina B5, 10-20 de grame pe zi pot cauza diaree, acesta fiind cel mai grav efect asociat cu o supradoză de acid pantotenic.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Ce tip de vitamine B sunt recomandate la începutul sezonului rece

Vitaminele care ne îmbolnăvesc

Verdictul ştiinţei: consumul de multivitamine înseamnă bani aruncaţi

O mare parte a vitaminelor şi suplimentelor populare nu oferă niciun efect pozitiv

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase