Home » Știință » Grăsimile omega-3 nu oferă protecţie împotriva bolilor cardiovasculare

Grăsimile omega-3 nu oferă protecţie împotriva bolilor cardiovasculare

Grăsimile omega-3 nu oferă protecţie împotriva bolilor cardiovasculare
Publicat: 21.07.2018
Convingerea extrem de răspândită conform căreia capsulele cu omega-3 te pot proteja de problemele cardiace este greşită, susţine o echipă de cercetători într-un studiu amplu în care au fost analizate mai multe dovezi.

Sute de persoane iau suplimente cu omega-3, regulat. Protecţia pe care ar putea să ţi-o ofere împotriva bolilor cardiace s-a răspândit la nivel global, în mare parte deoarece rezultatele studiilor anterioare au sugerat că suplimentele ar putea avea beneficii la nivel cardiovascular, notează The Guardian.

O cantitate mică de grăsimi omega-3 este esenţială pentru sănătatea noastră. Aceste grăsimi se găsesc în anumite alimente, cel mai faimos fiiind uleiul de peşte, precum cel din somon sau din ficatul de cod. Nucile şi seminţele conţin un alt tip de omega-3 denumit acid alfa-linolenic.

Însă, printr-o analiză amplă, realizată de organizaţia nonprofit Cochrane, a tuturor testelor realizate la nivel internaţional care au cuprins 112.000 de subiecţi, a fost descoperit că nu există nicio dovată a efectelor benefice obţinute în urma consumului suplimentelor. 
 
Cercetătorii au examinat 79 de teste privind efectele consumul de grăsimi omega-3, dintre care 25 considerate de încredere. La teste au participat bărbaţi şi femei, unele persoane sănătoase, altele cu anumite afecţiuni. Unele grupuri din cadrul testelor au ţinut o dietă obişnuită în timp ce restul a consumat o cantitate suplimentară de grăsimi omega-3 timp pe parcursul anului trecut. 
 
Cercetătorii au realizat analiza la cererea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Convingerea că omega-3 te-ar putea salva de problemele cardiace provine de la câteva rezultate pozitive apărute în 1980 şi 1990.  „Toţi am crezut acest lucru o lungă perioadă de timp, dar niciun test din acel moment nu a arătat astfel de rezultate”, a declarat dr. Lee Hooper din cadrul University of East Anglia. 
 
Lee adaugă că nu sunt suficiente teste pentru a dovedi că dietele bogate în ulei de peşte previn bolile cardiovasculare. 
 
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase