Astronomii au detectat una dintre cele mai vechi stele din univers. Se află în galaxia noastră

08 11. 2018, 18:00

Cea mai importantă caracteristică a stelei descoperite recent este reprezentată de conţinutul redus de metal. Conform Science Alert, la începutul formării universului nu existau metale. Cu cât stelele din prezent s-au format mai recent, cu atât conţinutul lor de metale este mai mare. 

Astfel, specialiştii au descoperit că 2MASS J18082002–5104378 B are cel mai mic conţinut de metale descoperit până în prezent într-o stea. Descoperirea poate rescrie vechimea pe care o are discul plin de stele al galaxiei noastre. El ar putea fi cu 8-10 miliarde de ani mai vechi decât a fost estimat anterior. De asemenea, are o masă echivalentă cu 10% din cea a Soarelui. Din cauza dimensiunii sale reduse, deşi se află în galaxia noastră, 2MASS J18082002–5104378 B nu a putut fi detectată până în prezent. 

În prezent, astronomii au reuşit să o detecteze mulţumită companionului său. Cercetătorii analizau steaua în momentul în care au observat mişcarea estompată a lui 2MASS J18082002–5104378 B. Analizele spectroscopice au fost cele ce au dezvăluit conţinutul redus de metale. „Stelele masive mor mai rapid, însă cele cu o masă cât 20% din cea a Soarelui pot trăi până la 13 miliarde de ani”, a declarat astrofizicianul Andrew Casey din cadrul Universităţii Monash, Australia. „Problema este că astronomii au crezut până acum că primele stele din univers erau masive şi că niciuna dintre ele nu a supravieţuit. Descoperirea recentă schimbă, însă, modul în care cercetătorii vor analiza în viitor stelele şi vechimea lor. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: 

Caz unic în astronomie care i-a contrariat pe cercetători: o stea a explodat, a supravieţuit, apoi a explodat din nou după 60 de ani
 
A fost detectată prima ejecţie coronală de masă de la o stea care nu este Soarele nostru
 
Pentru prima dată, astronomii au putut observa un eveniment rar în Univers
 
Vrei sa auzi cum “canta” o stea?