Home » Știință » Urme de glaciaţiune găsite pe Pluto pentru care cercetătorii nu au o explicaţie

Urme de glaciaţiune găsite pe Pluto pentru care cercetătorii nu au o explicaţie

Urme de glaciaţiune găsite pe Pluto pentru care cercetătorii nu au o explicaţie
Publicat: 18.11.2018
Cercetătorii de la SETI Institute şi de la Ames Research Center al NASA au descoperit trăsături de relief paralele sau aproape paralele de creste care au o orientare remarcabil de consistentă ENE-VSV, o configurare care nu poate duce la o simplă analogie cu un proces terestru.

Scopul lui Oliver White, autorul principal al studiului de la SATI Institute, este de a carta şi analiza morfometria (procesul de măsurare a formei exterioare şi a dimensiunilor formelor de relief) şi distribuţia culmilor pentru a determina originea şi semnificaţia în contextul istoriei geologice a lui Pluto. Lucrarea a folosit imaginile culese de New Horizons a NASA, care a trecut pe lângă Pluto în 2015, dar şi hărţile topografice generate de aceste date, scrie Phys.

Studiul se concentrează pe o zonă care delimitează marele câmp de gheaţă din azot numit Sputnik Planitia, de-a lungul marginii sale din nord-vest, acestea fiind unele dintre cele mai bizare forme de relief găsite până acum pe Pluto.

Estimările indică faptul că gheţarii au fost depoziaţi la începutul istoriei lui Pluto, după formearea bazinului Sputnik în urma unui impact gigantic de acum circa 4 miliarde de ani. Acţionând ca o capcană, la acest bazin gheaţa de azot de pe Pluto a migrat timp de milioane de ani, ducând la retragerea gheţarilor din azot din zonele mai înailte. Mecanismul care a dus la alungirea cavităţilor de sublimare şi la orientarea consecventă a acestora, indiferent de latitudine şi locaţie relativă la Sputnik Platinia a rămas necunoscută, dar aceasta este în concordanţă cu un proces la scară globală.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Pe pitica Pluto au fost descoperite structuri asemănătoare cu cele de pe Pământ – VIDEO

Un cercetător NASA doreşte ca Pluto să fie clasificată din nou ca planetă

O nouă revoluţie în explorarea spaţială duce la misiuni mai ample şi mai complexe. Pluto şi Centura Kuiper sunt vizate în primă fază

Caracteristicile geologice de pe Pluto au primit denumiri inspirate din mitologie

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase