Home » Știință » Momentul în care două stele se distrug între ele, înregistrat de astronomi

Momentul în care două stele se distrug între ele, înregistrat de astronomi

Publicat: 22.12.2018
Moartea unui sistem stelar binar este un eveniment atât spectaculos, cât şi violent. Într-o nouă imagine, specialiştii au surprins sistemul binar R. Aquarii în care o stea roşie gigantică îşi consumă companionul, o stea albă pitică.

Fenomenul a avut loc la 650 ani lumină de Pământ, practic în apropiere, conform termenilor astronomici. Conform Science Alert, noua imagine realizată de instrumentele SPHERE ale Very Large Telescope oferă o perspectivă extrem de detaliată a evenimentului.

Sursa-ESO/Schmid et al./NASA/ESA

Conform specialiştilor, în imagine poate fi observat momentul în care steaua roşie gigantică absoarbe o pitică albă. Acest tip de stele roşii se află în ultima etapă a existenţei sale. În acest punct, steaua şi-a pierdut jumătate din materialul său, atunci când pulsează ele ajung să fie chiar şi de 1.000 de ori mai luminoase decât Soarele. În cele din urmă, interacţiunea dintre cele două se poate transforma într-o explozie uriaşă.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Specialiştii au surpins într-o imagine uimitoare naşterea unui sistem stelar binar

O stea dintr-un sistem binar îşi canibalizează steaua parteneră

A fost identificat sistemul binar cu cele mai apropiate stele de până acum. De ce este el diferit faţă de celelalte structuri similare descoperite deja – FOTO

O pereche de asteroizi scoate la iveală un trecut zbuciumat al Sistemului Solar

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase